Završen protest u Tirani: Albanski ekstremisti palili srpske zastave, oglasio se i Edi Rama (VIDEO)

20.12.2021

18:49

0

Protest zbog "Otvorenog Balkana"

Završen protest u Tirani: Albanski ekstremisti palili srpske zastave, oglasio se i Edi Rama (VIDEO)
Albanija protesti Twitter printscreen - Copyright Twitter printscreen

Albanski ekstremisti, uz obilatu pomoć političara sa Kosova, organizovali su proteste protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji boravi u Tirani u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

Oni su montirali i binu za demonstrante u centru Tirane.

Kako smo pisali ranije, bivši predsednik i premijer Albanije Salji Beriša, sada funkcioner opozicione Demokratske stranke, najavio je da će tokom sastanka Vučića, Rame i Zaeva, 20. i 21. decembra u Tirani, biti održani protesti Albanaca koji se protive toj regionalnoj inicijativi. 

Mediji na albanskom izveštavaju da su se ispred sedišta Demokratske partije Albanije okupili demonstranti koji se protive inicijativi "Otvoreni Balkan".

Na protestima su se čuli povici "UČK". Jake policijske snage obezbeđivale su susret predsednika Srbije sa premijerima Severne Makedonije i Albanije.

19:30 - Završen protest u Tirani

Protest Ispred Vlade Albanije u Tirani protiv inicijative "Otvoreni Balkan", u organizaciji albanske opozicione Demokratske stranke bivšeg premijera Saljija Beriše, okončan je večeras.

Protest je organizovan uoči dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sastanak inicijative za regionalnu saradnju "Otvoreni Balkan", koji se održava danas i sutra u Tirani.

18:55 - Edi Rama se oglasio zbog paljenja srpske zastave 

Albanski premijer Edi Rama reagovao je večeras na sramne scene koje su se odigrale u Tirani i spaljivanje srpske zastave od strane ekstremista koje je okupio bivši premijer Salji Beriša.

- Sramotu neka osećaju oni koji su ovo radili, a ne ja i moja vlada, koji imamo podršku Albanaca da radimo, razvijamo se, i trpimo blaćenje "starih lopata" albanske politike - istakao je Rama.

18.05 - Beriša osuo paljbu po Beogradu i Vučiću

Bivši premijer Albanije Sali Beriša, koji je večeras okupio ekstremiste u Tirani, bizarnim govorom je napao inicijativu "Otvoreni Balkan", nazvavši je "đavolskom inicijativom kojom se uspostavlja srpska hegemonija" u regionu.

- Taj projekat ima za cilj uspostavljanje srpske hegemonije u regionu. Istorija je dokazala da je jedan od najvećih promašaja na Balkanu, Evropi i svetu bila ideja srpske hegemonije na našem poluostrvu - rekao je Beriša.

On je dodao da su Vučić i Rama "opkolili (tzv.) Kosovo i hoće da ga unište".

- Danas ovde protestuju svi građani Makedonije, Kosova, Bosne, koji u đavolskom projektu vide pokušaj avanturista da zamene berlinsku inicijativu. Pročitajte pismo koje su poslali u Brisel.  Nigde se ne govori o suverenim narodima, već o narodima u starojugoslovenskom konceptu - zaključio je Beriša.

17.19 - Zajednička večera predsednika Srbije sa premijerom Severne Makedonije i domaćinom Edijem Ramom, biće održana večeras u Elbasanu, dok se demonstracije održavaju u Tirani

17.12 - Američka ambasada u Tirani upozorila je svoje državljane koji se nalaze u tom gradu da izbegavaju bilo kakva velika okupljanja.

-Dok se mnogi veliki javni događaji mogu odvijati mirno, neke situacije se mogu promeniti brzo i nepredvidivo. Pratite lokalne medije za najnovije informacije i pratite uputstva lokalnih organa za sprovođenje zakona, navodi se u upozorenju američke ambasade u Tirani.

17.05 - Albanski ekstremisti skidaju srpske zastave, kojima je okićena trasa kojom se kreće predsednik Srbije tokom posete Tirani i pale ih.

 

 

16.42 - Poslednja informacija je da će se demonstranti podeliti u dve grupe i da će pokušati da preseku kolonu koja ide od aerodroma.

Jedna grupa će protestovati ispred zgrade Vlade u ovom gradu, a druga planira da preseče put koloni od aerodroma u kojoj je predsednik Vučić.

*************

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas i sutra u Tirani, gde će sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, učestvovati na sastanku regionalne inicijative za saradnju Otvoreni Balkan.

Predviđeno je potpisivanje ukupno šest sporazuma, među kojima je i Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike