Kome smetaju „Otvoreni Balkan“, sloboda kretanja kapitala, robe, usluga i ljudi?

20.12.2021

07:05

0

Trojica lidera pozvala u otvorenom pismu sve u regionu da se pridruže inicijativi

Kome smetaju „Otvoreni Balkan“, sloboda kretanja kapitala, robe, usluga i ljudi?
profimedia-0624109691 - Copyright Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, danas i sutra u Tirani, s premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, učestvuje na sastanku regionalne inicijative za saradnju „Otvoreni Balkan“. Predviđeno je potpisivanje ukupno šest sporazuma, među kojima je i Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu.

Dok trojijca lidera rade na zajedničkoj saradnji, dotle neki drugi koriste tu priliku da ruše ideje i političke protivnike. 

Kako su preneli mediji, bivši predsednik i premijer Albanije Salji Beriša, sada funkcioner opozicione Demokratske stranke, najavio je da će tokom sastanka Vučića, Rame i Zaeva, 20. i 21. decembra u Tirani, biti održani protesti Albanaca koji se protive toj regionalnoj inicijativi. 

Salji Beriša je najavio da će "nacionalni protesti Albanaca“ imati dva glavna cilja, prenosi Reporteri. Beriša je istakao da će protesti biti usmereni protiv inicijative „Otvoreni Balkan“ i protiv "otvorene krađe“.

- Tako će neprijateljski, antialbanski scenario zvani „Otvoreni Balkan“ biti završen - rekao je on, i naglasio da upozorava da je reč o nacionalnim protestima.

Mediji prenose i da iza organizacije tih protesta, pored Beriše, stoje premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti i Ramuš Haradinaj.

Iz Prištine takođe stižu optužbe, naravno, na račun Beograda.

Bivši glavni pregovarač Kosova u razgovorima sa Srbijom Edita Tahiri poručila je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uoči posete Tirani, "sanja da će inicijativa 'Otvoreni Balkan' staviti sve nacije pod srpsku hegemoniju".

Tahirijeva je na Tviteru pozdravila proteste koje je zbog Vučićevog dolaska najavila opozicija u Albaniji i dodala da su oni usmereni i u odbranu Kosova.

Poslanik Skupštine Srbije iz Bujanovca Šaip Kamberi, koji je svojevremeno unosio albansku zastavu u poslaničku salu, optužio je Srbiju da se nalazi u fazi “propagandnog rata” prema regionu, kao devedesetih godina prošlog veka. On je ocenio da je neiskreno da se Srbija navodno zalaže za inicijativu „Otvoreni Balkan“ a da istovremeno ministar policije Aleksandar Vulin zagovara ideju „velike Srbije“, odnosno „srpskog sveta“. 

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode prokomentarisao je takođe inicijativu „Otvoreni Balkan“, koja po njegovom mišljenju nije sveobuhvatna, pošto tri države ne učestvuju u njoj, i to, prema njegovim rečima, ostaje otvoreno pitanje.

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je nedavno da ukoliko u inicijativi „Otvoreni Balkan“ nije svih šest zapadnobalkanskih država - ona neće uspeti, te da regionalne inicijative moraju biti jednako otvorene za sve države.

U.S. Embassy in Serbia
Gabrijel Eskobar

Inicijativu „Otvoreni Balkan“, koja predviđa slobodu kretanja kapitala, robe, usluga i ljudi, pokrenule su Srbija, Albanija i Severna Makedonija. Iako su pozivi ostalim zemljama Zapadnog Balkana upućeni od prvog trenutka, do sada joj se one nisu priključile. 

Vučić, Rama i Zaev su u otvorenom pismu pozvali sve u regionu da se pridruže inicijativi „Otvoreni Balkan“, da se okupe i svojim građanima ponude pogodnosti koje nudi ova inicijativa.

Trojica lidera smatraju i da se sada cela EU mora ujediniti i potpuno podržati „Otvoreni Balkan“, kao i pozvati druge susede da transformišu sveobuhvatnost inicijative iz potrebe u akciju.

"Vreme je da se sve nacije i narodi u regionu ujedine za bolju zajedničku budućnost koja nudi stabilnost, mir i viši životni standard za sve i koja prevazilazi nesuglasice iz prošlosti", zaključuju u otvorenom pismu Vučić, Zaev i Rama.

Rama je nedavno izrazio nezadovoljstvo zbog toga što Evropska unija odugovlači sa proširenjem na Zapadni Balkan, te Albanija i Severna Makedonija godinama čekaju od Brisela datum za početak pregovora za pridruživanje EU.

- Mi nećemo biti u Evropskoj uniji iduće godine, zato mi u regionu moramo zajedno da radimo - rekao je premijer Albanije.

On je dodao i da bi bio mnogo srećan kada bi oba partnera, Evropska unija i Sjedinjene Države, izjavili da je „Otvoreni Balkan“ dobra inicijativa.

 

Profimedia
 

U Palati brigada u Tirani, 21. decembra, prvo će biti održan sastanak trojice zvaničnika i članova delegacija sa predstavnicima Atlantskog saveta, na kome će se razgovarati o Strateškom planu za „Otvoreni Balkan“ 2022.

Zatim će uslediti ceremonija potpisivanja trilateralnih i bilateralnih sporazuma, pa Regionalni forum o poljoprivredi i regionalnoj saradnji na kome će učestvovati zvaničnici, ministri poljoprivrede i ruralnog razvoja, rektori poljoprivrednih univerziteta i predstavnici privrednih komora.

Na kraju će trojica lidera, predsednik Vučić i premijeri Rama i Zaev, održati zajedničku konferenciju za novinare.

Prethodno će, kako je predviđeno, potpisati Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije građana ZB i Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj oblasti i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na ZB.

Takođe, planirano je potpisivanje Sporazuma između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS), kao i Sporazuma između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS).

Potpisan će biti i Sporazum o saradnji akreditacionih tela na Zapadnom Balkanu.

Kada je reč o uspostavljanju jedinstvenog tržišta rada, sporazum bi značio da bi radna dozvola izdata u bilo kojoj od ove tri zemlje važila u svim članicama inicijative, Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Na prethodnim sastancima „Otvorenog Balkan“, u Skoplju u julu ove godine i novembru u Beogradu, najavljeno je da je cilj da od januara 2023. budu ukinute granice za tri zemlje kada je reč o slobodnom protoku ljudi, robe, kapitala i usluga, kao i da od 2022. godine zaživi jedinstvena radna dozvola.

Profimedia
 

Na sastanku u Skoplju, kada je neformalno ime "mali Šengen" promenjeno u "Otvoreni Balkan", potpisana su tri dokumenta: Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na ZB i Memorandum o razumevanju o slobodnom pristupu tržištu rada na ZB.

Vučić je zajedno sa Ramom i makedonskim premijerom Zaevom 10. oktobra 2019. godine započeo inicijativu koja je neformalno nazvana "mali Šengen".

Pred održavanje sastanka u Tirani 20. i 21. decembra, istraživanje albanskog Juronjuza pokazalo je da većina Albanaca podržava „Otvoreni Balkan“, odnosno da dve trećine Albanaca smatra da je ta inicijativa u interesu Albanije.

Istraživanje je pokazalo i da građani Albanije imaju pozitivno mišljenje o inicijativi „Otvoreni Balkan“, odnosno da njih 44 odsto smatra da „Otvoreni Balkan“ ubrzava evropsku integraciju regiona, prenelo je Kosovo onlajn.

Takođe, više od polovine, odnosno njih 54 odsto, veruje da će ova inicijativa povećati broj turista iz regiona koji posećuju Albaniju i tako pospešiti ekonomiju zemlje.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike