Stejt department plasirao izveštaj o Srbiji: Pohvale na planu borbe protiv terorizma, nadležni zadovoljni!

17.12.2021

06:25

0

Stejt department ukazuje da Srbija sprovodi Nacionalnu strategiju za prevenciju i suzbijanje terorizma u periodu 2017-2021, kao i prateći Akcioni plan, kojim nastoji da identifikuje rane faktore koji vode terorističkoj radikalizaciji, ali i da unapredi bezbednost građana i doprinese presretanju pretnji koje dolaze s društvenih mreža

Stejt department plasirao izveštaj o Srbiji: Pohvale na planu borbe protiv terorizma, nadležni zadovoljni!
Stejt Department - Copyright Foto: MUP/Ilustracija 24sedam

Američki Stejt department je u godišnjem izveštaju o terorizmu naveo da Srbija ulaže napore u borbi protiv terorizma i nastavlja saradnju sa SAD i međunarodnim partnerima, a među glavnim problemima označeno je kretanje novca i oružja kroz region, regrutovanje boraca povratnika, kao i samoradikalizacija terorista kroz rasno ili etnički motivisane ideologije povezane sa nacionalizmom ili nacionalističkim grupama.

- Srbija ulaže napore u borbi protiv terorizma i nastavlja saradnju sa Sjedinjenim Državama i međunarodnim partnerima. U septembru 2020. se obavezala da će proglasiti Hezbolah terorističkom organizacijom i proširiti saradnju kroz primenu sistema za proveru putnika. Članica je Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države - navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

U tekstu se kaže da Srbija kažnjava krivična dela poput međunarodnog terorizma, podsticanja, vrbovanja, upotrebe smrtonosnih uređaja, uništavanja i oštećenja nuklearnih objekata, finansiranja terorizma i udruživanja u svrhe terorizma.

24sedam/Goran Sivački
 

U izveštaju se još navodi da se kaznena politika razlikuje u zavisnosti od toga da li se radi o povratnicima sa ratišta u Siriji ili onima koji su ratovali na istoku Ukrajine.

- Čini se da Ministarstvo unutrašnjih poslova primenjuje različite standarde u kažnjavanju stranih boraca u ta dva sukoba, povratnicima iz Sirije izriču se presude do 15 godina zatvora, dok većina povratnika iz Ukrajine biva osuđena na uslovne kazne - precizirano je u izveštaju.

Primećeno je da se Vašingtonskim sporazum o ekonomskoj normalizaciji sa tzv. Kosovom Srbija obavezala da primeni dogovore o razmeni podataka sa SAD i da ojača bezbednosne mere.

- U skladu sa istim sporazumom Srbija se obavezala da će Hezbolah u celini proglasiti terorističkom organizacijom i u potpunosti primeniti mere za ograničavanje operacija i finansijskih aktivnosti - navodi u izveštaju Stejt department.

U odeljku koji se odnosi na resurse kojima Srbija raspolaže, navedeno je da su u toj oblasti potrebna poboljšanja, ali i da je zabeležen napredak.

24sedam/Goran Sivački
 

Uz to Srbija je označena kao članica Manivala (MONEYVAL), tela Saveta Evrope (SE) za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, regionalne organizacije nadležnosti poput Međudržavnog tela za kontrolu i sprečavanje pranja novca (FATF), kao i Evroazijske grupe za borbu protiv pranja novca (EAG).

Stejt department ukazuje da Srbija sprovodi Nacionalnu strategiju za prevenciju i suzbijanje terorizma u periodu 2017-2021, kao i prateći Akcioni plan, kojim nastoji da identifikuje rane faktore koji vode terorističkoj radikalizaciji, ali i da unapredi bezbednost građana i doprinese presretanju pretnji koje dolaze s društvenih mreža.

Takođe, osim bliske saradnje sa svim relevantnim međunarodnim organizacijama, poput Ujedinjenih nacija, INTERPOL-a, EUROPOL-a, Partnerstva za mir ili američkog Sekretarijata za unutrašnju bezbednost, u izveštaju je navedeno da Srbija ima razvijene odnose u smislu granične bezbednosti sa Bugarskom, Mađarskom, Rumunijom, kao i partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

Kako je zaključeno u izveštaju blisku saradnju ostvaruje i sa Albanijom, Severnom Makedonijom i Crnom Gorom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike