Nije pitanje da li, nego kada će Srbija ući u EU

16.12.2021

11:22

0

Sada je, kaže ambasador Slovenije, red na Srbiji da nastavi svojim putem ka EU

Nije pitanje da li, nego kada će Srbija ući u EU
Tan2021-12-16_103014841_0 - Copyright TANJUG/ Sava Radovanović

Sada više nije pitanje da li će, već kada će Srbija ući u EU, poručio je danas ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant.

Sumirajući slovenačko predsedavanje Unijom, rekao je da je Slovenija ispunila postavljene ciljeve, a da je otvaranje klastera u pregovorima sa Srbijom, uspeh naše zemlje, Slovenije i cele EU.

Tanjug/Sava Radovanović
Damjan Bergant

“Ostvarili smo ono što smo želeli. Imali smo veliki zadatak, uz poteškoće zbog epidemije korona virusa, ali mislim da su svi zadaci koji smo postavili urađeni”, rekao je Bergant novinarima uoči početka panel diskusije "Od Slovenije do Francuske: Vouloir, c''est pouvoir", koju su organizovali Centar za evropske politike (CEP) i Delegacija EU u Srbiji.

Bergant je podsetio da je Sloveniji kao jedan od prioroteta predsedavanja bio Zapadni Balkan, dodajući da su veoma zadovoljni što su uspešno organizovali samit na vrhu “EU-Zapadni Balkan”, kada je usvojena Deklaracija o posvećenosti proširenju EU.

“Na kraju predsedavanja bili smo uspešni i kada je reč o otvaranju jednog klastera za Srbiju na međuvladinoj konferenciji. To je uspeh ne samo slovenačkog predsedavanja već cele EU”, rekao je Bergant.

Sada je, kaže, red na Srbiji da nastavi svojim putem ka EU, jer nije više pitanje da li će Srbija ući u EU, već kada.

Kada je reč o oblasti vladavine prava, slobode medija i problema organizovanog kriminala i korupcije, Bergant kaže da su to stvari koje će EU i zemlje članice pratiti i dalje.

“Srbija će da rešava ova pitanja demokratski, poštujući načela vladavine prava. Ostaće svakako još poteškoća, ali idemo pravim putem”, rekao je Bergant.

Žofre: Otvaranje klastera važan trenutak za Srbiju i EU

Šef Delegacije EU Emanuel Žofre ocenio je danas da je, na kraju slovenačkog predsedavanja, otvaranjem klastera postignut važan trenutak za Srbiju i njen put u EU.

„Mnogo toga smo postigli tokom ovog semestra. Proteklih dana imali smo važnih sastanaka u Briselu. Usvojene su odluke vezane za proširenje i EU je potvrdila privrženost tom procesu“, podvukao je Žofre u izjavi novinarima uoči panela „Od Slovenije do Francuske“, u organizaciji Centra za evropske politike i Delegacije EU.

Tanjug/Sava Radovanović
Emanuel Žofre

Prema njegovim rečima, ostaje snažna privrženost procesu proširenja, a tako i podrške Srbiji.

Istakao je da je EU na međuvladinoj konferenciji otvorila klaster 4 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, što je važno nakon dužeg perioda bez otvaranja poglavlja.

Žofre je naveo da klaster 4 obuhvata važna poglavlja od ekologije do transportne politke.

„Sada predstoji težak rad, pregovori o tim važnim pitanjima kao što su energija, dekarbonizacija ekonomije, cirkularna ekonomija. To su važna pitanja za građane Srbije, a otvaranje klastera dobra vest za Srbiju i građane“, objasnio je on.

Rekao je da predstoji puno posla i da će EU podržati Srbiju i finansijski u ostvarenju napretka u tim oblastima.

Žofre je kazao da je klaster otvoren jer je bilo napretka u Srbiji po pitanjima vladavine prava, gde su počele reforme i članice EU su želele da odaju priznanje za postignuti napredak.

„Ovo je tek početak rada, i moramo nastaviti sa reformama“, kazao je on.

TANJUG/ Sava Radovanović
 

Žofre je naveo da je Srbija postigla napredak u reformama, posebno navodeći da napreduje reforma izbornog zakona, a da je u toku i u oblasti pravosuđa, gde će referendum doneti nezavisnije i efikasnije pravosuđe.

Nakon referenduma, prema njegovim rečima, predstoji implementacija reformi, na čemu će EU raditi sa srpskom vladom.

Upitan za aktuelna zbivanja u Srbiji u vezi ekologije i radnog prava, Žofre je kazao da postoji pozitivan napredak, da je srpska vlada spremna da pregovora da dostigne standarde EU u tim oblastima.

„Radićemo na tome i dovešćemo Srbiju na nivo EU po pitanjima ekologije. To će biti težak zadatak jer ima puno da se radi na prilagođavanju zakonodavstva, standardima i normama u toj oblasti. To je oblast koja veoma brzo napreduje, a borba protiv klimatskih promena je prioritet EU“, podvukao je Žofre.

On je podsetio da EU želi da Evropa postane prvi klimatsko neutralni kontinent do 2050. godine.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji svest za potrebu očuvanja životne sredine, što je dobro.

Proširenje će ostati visoko na listi prioriteta EU

I tokom predsedavanja Francuske Savetom EU, od 1. januara 2022. godine, Zapadni Balkan će ostati jedan od glavnih prioriteta, kao i politika proširenja Unije, rečeno je danas na panel diskusiji "Od Slovenije do Francuske: Vouloir, c’est pouvoir".

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar naveo je da će region Zapadnog Balkana ostati snažan prioritet, kao i da će Francuska tokom predsedavanja zagovarati snažnije ulaganje u region radi promovisanja stabilnosti, vladavine prava i evropskih integracija.

Tanjug/Sava Radovanović
Emanuel Žofre i Pjer Košar

"Proširenje će ostati visoko na listi prioriteta i nakon slovenačkog predsedavanja", naglasio je Košar.

Komentarišući slovenačko predsedavanje u prethodnih šest meseci, Košar je rekao da je solidarnost jedna od glavnih pouka koje su izvukli.

U tom smislu navodi da je tokom borbe sa krizom izazvanom pandemijom vurusa korona zaključeno da su zajedno jači nego kada rade na nacionalnom nivou.

"Evropa je snažnija kada je ujedinjena, a mnogo izazova je i dalje tu", poručio je Košar, dodajući da će se zato Francuska tokom svog predsedavanja baviti i pitanjima bezbednosti jer još uvek postoje sukobi koji su izazov za demokratiju i ljudska prava.

Podsećajući da je EU izgrađena da bi očuvala mir među svojim članicama, Košar kaže da taj prioritet ostaje i da se dodaje to da EU bude aktivna u svetu kao akter mira i širenja vrednosti.

Najavio je da će od 1. januara nastaviti da rade na pitanjima bezbednosti sa Češkom i Švedskom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike