Sve dogovoreno se sprovodi po planu: Ivica Dačić najavio dolazak Tanje Fajon i Vladimira Bilčika u Beograd

15.12.2021

13:30

0

Dačić je naveo da su SNS i SPS dali svoje predloge i da se sada očekuje opozicija

Sve dogovoreno se sprovodi po planu: Ivica Dačić najavio dolazak Tanje Fajon i Vladimira Bilčika u Beograd
Fajon i Bilčik - Copyright AtaImages

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je u razgovoru sa evropskim posrednicima u međustranačkom dijalogu, Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom, Knutom Flekenštajnom i Eduardom Kukanom, konstatovao da primena dogovorenog u dijalogu teče po planu.

"Cilj nam je bio da sve stranke učestvuju na izborima, da se postigne što širi konseuzs i da se vodi dijaglog o svim važnim pitanjima i mislim da smo cilj postigli", rekao je Dačić za Tanjug.

Navodeći da su pre nekoliko nedelja u poseti Beogradu bili Flekenštajn i Kukan, Dačić je najavio da će krajem januara, tačnije od 27. do 29. januara, u Beograd doći Tanja Fajon i Vladimir Bilčik.

Predsednik parlamenta je kazao da je u razgovoru pozdravljeno otvaranje klastera u pregovorima sa Evropskom unijom, navodeći da je zajedničko mišljenje da su aktivnosti u međustranačkom dijalog doprinele napretku u evropskim integracijama.

On je još jednom potvrdio opredlejnje vlasti da uradi sve što je dogovoreno, bez obzira što jedan deo stranaka ne želi da učestvuje u svemu tome, a tu su, kaže, stranke okupljene oko S SP-a i Narodne stranke, iako je sve što urađeno u njihovom interesu.

"Ta implementacija svega što je dogovoreno teče po planu. Imamo nekoliko tela koja su formirana u cilju nadgledanja onog što je dogovoreno, ali i kada je u pitanu realizacija”, rekao je Dačić.

Podsetio je da je jedno od tih tela Privremeno telo za praćenje medija.

"Tu je ostalo da imenujemo još jednog člana iz redova opozicije i dogovorili smo se da se oni još jednom zvanično obrate njima pošto je to mesto bilo ostavljeno za Ðilasovu i Jeremićevu grupaciju, ako oni odbiju, onda ću ja da predložim nekog drugog iz opozicije", objasnio je Dačić.

Podsetio je i da je proširen sastav RIK-a za šest članova i još šest zamenika članova.

"Isto tako uslediće imenovanje stalnog sastava biračkih odbora, to je 8.500 članova i 8.500 zamenika. To je 17.000 iz redova opozicije, a pošto oni nisu deo parlamenta, dogovoreno je da ja predložim. Apleujem na predstavnike opozicije da mi dostave predloge da bismo mogli da završavamo taj posao", rekao je Dačić.

Tu je, kaže, i Radna grupa za kontrolu biračkog spiska, gde takođe učetsvuju predstavnici opozicije, i nije još popunjena, kao i telo za praćenje kompletnog sporazuma.

"Ima više tela za kontrolu onoga što smo se dogovorili, međutim, sada smo prešli iz faze političkih razgovora u organizaciono tehničke gde stranke uglavnom manje posvećjuju paznju i sad moraju da nađu ljude koji neće biti kandidati na izborima već kontrolore”, rekao je Dačić.

Dačić je naveo da su SNS i SPS dali svoje predloge i da se sada očekuje opozicija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike