Evroparlamentarci hteli da napuste sastanak nezadovoljni odnosom opozicije koja ih je i zvala

20.09.2021

12:15 >> 07:35

0

U okviru Međustranačkog dijaloga dogovoren je radni dokument koji sadrži 16 konkretnih i primenljivih mera

Evroparlamentarci hteli da napuste sastanak nezadovoljni odnosom opozicije koja ih je i zvala
Copyright Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Ivica Dačić, Tanjug/Rade Prelić

Sastanak u okviru međustranačkog dijaloga, kojem posreduju evroparlamentarci, a koji je održan juče u Palati Srbija, bio je buran, a u jednom trenutku i sami posrednici Evropskog parlamenta, nezadovoljni načinom na koji se odvijaju pregovori oko izbornih uslova, hteli su da ga napuste.

pročitajte još

Kako je, gostujući na TV Prva, ispričao predsednik Parlamenta Ivica Dačić, koji rukovodi ovim sastancima, u jednom trenutku evroparlamentarci su krenuli da napuste dijalog, prvo Knut Flekenštajn, a zatim Tanja Fajon. Prema njegovim rečima, oni su bili razočarani ponašanjem dela opozicije, pre svega Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, koji su taj sastanak ranije napustili.

-Bila je jedna situacija, evroparlamentarci su napustili sastanak i krenuli da idu. Oni su ustali. Prvo je ustao Knut Flekenštajn i izašao je iz sale. Onda je za njim ustala Tanja Fajon, kaže „moram i ja da idem da spasim obraz Evropskog parlamenta“ i tako dalje. Ja sam im rekao dajte im pauzu od 10 minuta pa vidite šta ćete da radite. Znači, oni su veoma razočarani odnosom dela opozicije. Pre svega, mislim na Đilasa i Jeremića. Oni su tražili da oni dođu, oni su samo s njima komunicirali. Ja sam sa Boškom Obradovićem razgovarao 10 puta, sa njima nikad, jer oni nas ne priznaju kao legitiman politički faktor. Znači vlast je prihvatila sve što je Evropski parlament tražio i bez obzira na to da li se nešto potpisalo ili ne to će biti realizovano, ispričao je Dačić.

Dogovoren radni dokument sa 16 konkretnih i primenjivih mera

U okviru Međustranačkog dijaloga, održanog 17. i 18. septembra u Beogradu, pet kofasilitatora procesa – predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, kao i bivši poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, dogovorili su radni dokument koji sadrži 16 konkretnih i primenljivih mera.

One odražavaju prethodne preporuke Evropskog parlamenta, Evropske komisije i OEBS/ODIHR-a, kao i zaključke izvedene nakon brojnih konsultacija i diskusija koje su do sada vođene u kontekstu procesa dijaloga, saopštila je Služba za informisanje Skupštine Srbije.

pročitajte još

Kako se navodi, različita unapređenja između ostalog podrazumevaju: uspostavljanje privremenog nadzornog tela u oblasti monitoringa medija uz učešće predstavnika opozicije, usvajanje obavezujućeg pravilnika za nacionalni javni servis, privremenu promenu stalnog sastava Republičke izborne komisije dodavanjem šest dodatnih članova iz redova celokupne opozicije u zemlji.

Kofasilitatori Međustranačkog dijaloga podvukli su da je potpuna i pravovremena primena mera od najveće važnosti i da je treba započeti bez odlaganja.

U tom cilju, kofasilitatori su dogovorili detaljnu tabelu implementacije mera.

Pomenute mere predstavljaju konkretne korake ka postizanju fer uslova u srpskoj politici i mogle bi da povećaju poverenje u izborni proces. Sporazum koji je postignut od strane kofasilitatora, takođe, potvrđuje posvećenost Srbije na njenom putu ka članstvu u EU, navodi se u saopštenju.

Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Ivica Dačić, Tanjug/Rade Prelić

Fokus dijaloga je bio na pronalaženju konsenzualnih rešenja za ostvarivanje pravičnog pristupa medijima i integriteta izbornog procesa, u skladu sa dva osnovna načela: predložena rešenja ne bi trebalo da budu u suprotnosti sa postojećim pravnim okvirom i trebalo bi da budu u skladu sa preporukama OEBS/ODIHR-a iz prethodnih izbornih ciklusa, izveštajima Evropske komisije o napretku zemlje i godišnjim rezolucijama Evropskog parlamernta, navedeno je u saopštenju iz parlamenta.

Kofasilitatori su istakli ulogu, nadležnost i odgovornost Vlade, parlamenta i nadležnih organa u pogledu odgovarajućeg sprovođenja trenutno aktuelnog pravnog okvira, kako bi se obezbedili fer uslovi za političke stranke.

Pored toga, na dijalogu su pozvane institucije Srbije da preduzmu dodatne mere koje će dovesti do opšteg unapređenja izbornih uslova, povećanja poverenja u izborni proces i uspostavljanja jednakih uslova uoči predstojećih izbora, pre svega za dobrobit građana.

Ivica Dačić, Edvard Kukan, Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Tanjug/Rade Prelić

Isto tako, kofasilitatori su pozvali sve emitere u Srbiji da se strogo pridržavaju najviših standarda uravnoteženog i objektivnog izveštavanja u skladu sa zakonom.

Na dijalogu se govorilo i o pitanju zloupotrebe javnog položaja od strane javnih funkcionera u predizbornom periodu.

Na osnovu Zaključaka sa Međustranačkog dijaloga iz jula 2021. godine, na dijalogu je bilo reči o rešenjima koja su predložena u radnom dokumentu i ona su detaljno razmatrana, a odraz su ključnih pitanja koja utiču na izborni proces u Srbiji.

Kofasilitatori su predložili više izvodljivih mera čiji je cilj unapređenje izbornih uslova uoči narednih izbora.

Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Tanjug/Rade Prelić

Kofasilitatori su, između ostalog, postigli dogovor o uspostavljanju privremenog nadzornog tela koje bi se sastojalo od 12 članova, od kojih bi šest bilo na predlog Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i šest članova (format 3+3) iz redova celokupne opozicije.

To telo će, između ostalog, pratiti rad medija, RTS, RTV i privatnih nacionalnih emitera i obaveštavaće javnost o svojim nalazima.

Prema predlogu, REM će takođe usvojiti obavezujući pravilnik za Javni medijski servis (RTS i RTV) u skladu sa preporukama OEBS/ODIHR radi boljeg regulisanja izborne kampanje, kao i odgovarajuće preporuke za privatne emitere.

Kofasilitatori su, takođe, dogovorili da se privremeno doda šest članova (format 3+3) stalnom sastavu Republičke izborne komisije iz reda celokupne opozicije u zemlji kako bi se povećalo poverenje u izborni proces.

Dogovorili su se da usvoje konkretne mere za unapređenje integriteta izbornog procesa, uključujući periodično objavljivanje i kontrolu Biračkog spiska.

Tanjug/Rade Prelić

Kofasilitatori su istakli hitnost izmene finansiranja troškova izborne kampanje iz budžeta kako bi se obezbedila ravnopravnija raspodela finansijskih sredstava među podnosiocima izbornih lista.

Fasilitatori Međustranačkog dijaloga istakli su važnu ulogu nacionalnih manjina i potrebu da se unaprede uslovi za njihovo učešće u izbornom procesu, navedeno je u saopštenju.

Pravovremeno sprovođenje predloženih rešenja od suštinske je važnosti za ostvarivanje inkluzivnijeg izbornog procesa, a sve uključene institucije, političke stranke i platforme obavezuju se da će sprovoditi ove zaključke u dobroj veri.

„Tabela mera i proces njihovog sprovođenja“ je dogovorena od strane kofasilitatora i predstavljena učesnicima Međustranačkog dijaloga.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike