Raspisan referendum!

30.11.2021

17:31

0

Autor: 24sedam

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je izjavio da će referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa biti održan 16. januara

Raspisan referendum!
Skupština Srbije - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić raspisao je referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije.

- Meni je pripala čast da potpišem odluku o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije. Referendum će biti održan 16. januara 2022. godine, u vremenu od 7 do 20 časova. Na referendumu građani se izjašnjavaju o referendumskom pitanju: "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije", i odgovaraju sa da ili ne - rekao je Dačić.

Dačić ističe da se promena Ustava odnosi samo na deo vezan za uređenje vlasti, tačnije biranja sudija, i ponovio je da nema nikakve veze sa preambulom i sa Kosovom, koje će uvek biti Srbija.

- Naročito nema nikakve veze sa raznim drugim pitanjima koja se politizuju u zadnje vreme, i koja se koriste za kršenje zakona i Ustava, i napade na političke neistomišljenike. Ovaj referendum se tiče isključivo vladavine prava. Shodno tome, mi pozivamo sve građane da izađu na referendum, i smatramo da je u interesu Srbije da se potvrdi ova odluka Narodne Skupštine, i da će to biti veliki korak napred, rekao je Dačić.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

 

Predsednik Skupštine kaže da na referendumu nema pobednika, pošto to nisu izbori, ali da želi Srbiji da pobedi na referendumu, i da uradimo sve u interesu naše zemlje.

- Želim da kažem da način promene Ustava, odnosno pitanje koja je većina dovoljna za potvrđivanje rezultata tačnije uspeh referenduma, nije pitanje kojim smo se mi bavili - kazao je on, i podsetio na Ustave iz 1990. godine i 2006. godine.

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo juče je odlučio da pitanje na referendumu o ustavnim promenama glasi: "Da li ste za povrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije? sa ponuđenim odgovorima "Da" ili "Ne".

Danas je u Skupštini Srbije održana sednica kojoj je prisustvovala ministarka pravde Maja Popović, koja je izrazila očekivanje da će parlament usvojiti sve predloge kako bi moglo da dođe do promene Ustava, a o čemu će građani konačni sud dati na referendumu.

Prema njenim rečima, ako dođe do promena Ustava, to će značiti jačanje vladavine prava i napredak Srbije u važnoj oblasti, a samim tim i bolje ocene u procesu pregovora za članstvo u EU.

Ministarka je podsetila na razloge za promenu Ustava, koje imaju za cilj između ostalog povećanje pravne sigurnosti građana, pravnu zaštitu i suđenje u razumnom roku.

Šta donosi promena Ustava

Promenama Ustava, ako ih građani potvrde na referendumu, politika se isključuje iz izbora sudija i predsednika sudova i javnih tužilaca, a Predlog akta o promeni Ustava predviđa da sudije bira Visoki savet sudstva.

VSS ubuduće će činiti šestoro sudija koje biraju njihove kolege, četiri člana iz redova istaknutih pravnika koje skupština bira na predlog Odbora i posle sprovedenog konkursa, dvotrećinskom većinom glasova poslanika i predsednika Vrhovnog suda, na predlog Odbora.

Visoki savet tužilaštva ubuduće će imati 11 članova, petoro iz reda javnih tužilaca, četvoro bira skupština na predlog Odbora dvotrećinskom većinom. Članovi po položaju biće ministar i vrhovni javni tužilac.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić nedavno je izjavio da bi referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa trebalo da bude održan 16. januara.

Dačić je podsetio da za promenu Ustava, odnosno za uspeh referenduma, više neće biti potrebno 50 odsto izašlih od upisanih birača, što je potpisano još 2006. godine.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike