Venecijanska komisija pozdravila nacrt ustavnih amandmana Srbije

18.10.2021

15:32

0

Autor: I.K.

Venecijanska komisija u svom mišljenju poziva opoziciju u Srbiji da se uključi u proces ustavnih reformi

Venecijanska komisija pozdravila nacrt ustavnih amandmana Srbije
srbija.gov.rs

Venecijanska komisija pozdravila je amandmane kojima bi Ustav Srbije trebalo da se uskladi sa evropskim i međunarodnim standardima u oblasti pravosuđa, poručeno je iz Saveta Evrope.

Venecijanska komisija, kao telo stručnjaka za ustavno pravo Saveta Evrope, u svom mišljenju poziva opoziciju u Srbiji da se uključi u proces ustavnih reformi i preporučuje dodatna poboljšanja u vezi sa izborom i sastavom visokih sudskih i visokih tužlačkih saveta.

-Čini se da u Srbiji trenutno postoji potreban politički zamah za postizanje zadovoljavajućih rezultata, navodi Venecijanska komisija.

Venecijanska komisija pozdravlja, između ostalog, uvođenje načela neprenosivosti sudija, funkcionalnog imuniteta za sudije i tužioce, ukidanje probnog roka za sudije i tužioce, odredbu prema kojoj Visoki savet sudstva više neće biti raspušten ako ne donese odluku u roku od 30 dana kao i uklanjanje nadležnosti Narodne skupštine u izboru i prestanku funkcije predsednika sudova, republičkog javnog tužioca i javnih tužilaca.

Da bi se poboljšali nacrti amandmana, stručnjaci Saveta Evrope preporučuju da se preispita sastav petočlane komisije koja predstavlja mehanizam protiv zastoja koji bi trebalo da izabere članove Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca u slučaju da ih Narodna skupština blagovremeno ne izabere.

Pozdravljajući predlog da Visoki savet sudstva bude sastavljen od 11 članova, Venecijanska komisija podseća da bi, prema evropskim standardima, najmanje polovinu njegovih čanova trebalo da čine sudije koje imenuju njihovi kolege.

-Sada je u Visokom tužilačkom savetu manje tužilaca nego u prošlosti što se ne preporučuje, kaže Venecijanska komisija

Iz Saveta Evrope napominju da je za srpske vlasti prioritetno da izmene Zakon o referendumu u skladu sa nedavnim preporukama Venecijanske komisije, jer će se ovaj zakon primenjivati na ustavni referendum koji će biti organizovan nakon usvajanja nacrta ustavni amandmani.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti