Slovenci odbijaju da priznaju srpski jezik kao manjinski: Savet Evrope ponovo reagovao

20.07.2021

09:41 >> 10:14

0

Autor: A. B.

Savet Evrope, organizacija za ljudska prava koja okuplja 47 zemalja, usvojio je Povelju 1992. godine, a ona je stupila na snagu 1. marta 1998. godine

Slovenci odbijaju da priznaju srpski jezik kao manjinski: Savet Evrope ponovo reagovao
Copyright Unsplash

Savet Evrope je opet preporučio Sloveniji da prizna srpski jezik kao tradicionalno manjinski.

Komitet eksperata Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima Saveta Evrope u izveštaju se pozvao na dugogodišnju preporuku da se hrvatski, nemački i srpski, koji su tradicionalno prisutni u nekoliko područja Slovenije, priznaju kao tradicionalni manjinski jezici.

Pročitajte još:

Predsednik udruženja “Nacionalni savet Srba Slovenije” Branislav Rajić istakao je da je ovo krucijalno za negovanje kulture i jezika.

– Mi želimo da sačuvamo identitet našeg naroda sa punim poštovanjem prostora u kojem živimo – rekao je Rajić.

Vlada Slovenije, sa druge strane, smatra da se tumačenje o potvrđivanju povelje ne može odnositi na srpski, hrvatski i nemački.

Evropska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima predstavlja doprinos održavanju i razvoju evropskog kulturnog bogatstva i tradicije, kroz zaštitu istorijskih regionalnih i manjinskih jezika.

Pročitajte još:

Savet Evrope, organizacija za ljudska prava koja okuplja 47 zemalja, usvojio je Povelju 1992. godine, a ona je stupila na snagu 1. marta 1998. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike