"Zakon mora da se uskladi sa Ustavom koji je promenjen 2006": Premijerka o jedinoj istini iza blokada!

04.12.2021

10:38

0

Premijerka se dotakla aktuelnih tema u našoj zemlji, zakona, Ustava, bivše vlasti koja je dovela Rio Tinto još 2004. godine...

"Zakon mora da se uskladi sa Ustavom koji je promenjen 2006": Premijerka o jedinoj istini iza blokada!
press_krizni_stab_20102021_0018 - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da sve ono što pričaju organizatori protesta o promeni Zakona jeste brutalna laž i da svi oni koji to pričaju znaju da je to laž

- Ja sam videla i juče i jutros da su neki od organizatora protesta govorili da su ova dva zakona pravljeni za Rio Tinto. To što organizatori pričaju o ova dva zakona je brutalna laž i to oni znaju. 

Dotakla se i Zakona o referendumu.

- Dakle ovako, Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, to je zakon iz 1994.godine. U njemu se kaže referendum je punovažan ukoliko je glasala većina od 50 odsto građana. Onda 2006. godine dolazi do menjanja Ustava, dakle nije ga menjao Aleksandar Vučić. Tu se kaže da se ukida prag i da je dovoljno za referendum da se 50 odsto izašlih saglasi.

Zakon je morao da se uskladi sa Ustavom i to je jedina istina.

- Pored ovoga, evo Venecijanska komisija kaže u svom kodeksu da se taj prag ukine. Bez obzira na Venecijansku komisiju, ovo je promenjeno 2006. godine, Zakon je trebalo da se uskladi 2009. godine, nije se uskladio, i mi sada to moramo da uskladimo. I to je jedina cela istina. Dakle, Zakon je morao da se uskladi sa Ustavom.

AP Photo/Darko Vojinović
 

Premijerka je zatim komentarišući izjave pokreta "Kreni promeni" dodala da njih finansira Rokfeler fondacija koja je očigledno više zainteresovana za Srbiju od njih.

Govoreći o zaštiti životne sredine premijerka je pokazala fotografiju deponije "Stanjevine" koja je na tim prostorima 60 godina. Ona je naglasila da se zbog toga niko nije bunio. Zatim je pokazala sadašnju situaciju, deponija je očišćena i reka više nije zagađena.

- Nismo čuli ni Rokfeler ni "Kreni promeni" šest decenija o ugroženosti građana i reke zbog ove deponije. Za mene zaštita životne sredine i odnos prema životnoj sredini je ta deponija.

Premijerka je zahvalila Borisu Tadiću na tome što je potvrdio ono što je Vučić rekao, da je Rio Tinto u Srbiju došao 2004. godine.

- Ja mislim da takve projekte ne treba odbacivati dok se ne vide izveštaji. Ja pitam Tadića zbog čega je o ovome ćutao? Rio Tinto je došao u vreme dok je DS bio na vlasti.

Premijerka je pozvala Tadića da se oglasi i o Zakonu o referendumu koji je morao da se uskladi sa Ustavom 2006. godine i dokaže da sadašnja Vlada nema nikakve veze sa tim i da su morali da postupe u skladu sa Ustavom.

A. K./ATAImages
 

- Šta će politički predstavnici sada na ulicama? Oni koji su doveli Rio Tinto. Oni koji su proglasili Ustav iz 2006. Đilas, Jeremić i Lutovac sada protestuju zbog stvari koje su oni radili.

Za kraj, prokomentarisala je najavljene blokade puteva.

- Mi apelujemo na mir, da ljudi budu tolerantni, strpljivi, da većina dozvoli manjini da je teroriše zato što je najvažnije da mi imamo mir jer je najvažnije da se Srbija razvija. Što su bolji ekonomski rezultati Srbije, to su veći pritisci.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike