Premijerka Brnabić: Protesti nemaju veze sa zakonima, već sa politikom (VIDEO)

03.12.2021

12:10

0

Naglasila je da svi zakoni moraju da budu u skladu sa Ustavom i da je bilo potrebno da se promeni Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi kako bi bio u skladu sa važećim Ustavom iz 2006.godine

Premijerka Brnabić: Protesti nemaju veze sa zakonima, već sa politikom (VIDEO)
Ana Brnabić (3) - Copyright AP Photo/Darko Vojinović

Premijerka Ana Brnabić ponovila je danas zakoni o referendumu i eksproprijaciji nisu pisani za Rio Tinto i navela da protesti nemaju nikakve veze sa ta dva zakona već sa politikom.

Brnabić je u izjavi za Tanjugu rekla da je ono što govore organizatori protesta o tim zakonima "brutalna laž", a ne poluinformacija ili pogrešna informacija.

Istakla je da je izmenjen tekst Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi iz 1994.godine po kome je referendum bio punovažan ako je glasala većina građana koji imaju biračko pravo.

- Onda je promenjen Ustav 2006. godine, kada SNS nije bila na vlasti, niti Aleksandar Vučić, a član 203 stav 8 kaže da je promena Ustava usvojena ako je za promenu na referendumu glasala većina izašlih birača na tom referendumu - objasnila je premijerka.

Naglasila je da svi zakoni moraju da budu u skladu sa Ustavom i da je bilo potrebno da se promeni Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi kako bi bio u skladu sa važećim Ustavom iz 2006.godine.

- Strasno je koliko lažu i koliko su spremni da obmanjuju građane i da im mažu oči. Ovo je cela i jedina istina - naglasila je Brnabić.

Navela je i da Zakon o eksproprijaciji ne unosi nikakve, posebne nove pravne norme niti na bilo koji način olakšava da se neka imovina, kako kaže, eksploatiše na bilo koji način.

- To mora biti u skladu sa javnim interesom, a javni interes nije lako proglasiti i niko nije toliko bahat i bezobrazan da kaže da je javni interes nečiji stan, kako oni kažu, pa će neko da uradi eksproprijaciju tog stana. To je nemoguće, to su laži - kazala je premijerka.

Naglasila je da se taj zakon menja u minimalnom obimu i da je bio na javnoj raspravi, kao i da su kompanije davale predloge za izmene koje je Vlada Srbije odbacila i dodala da to može da se promeni.

Kako je rekla, niko ko traži da se taj zakon danas povuče nije dao nijedan komentar na predlog izmena i dopuna Zakona o eksproprijaciji tokom javne rasprave.

- Taj zakon nije išao po hitnoj već redovnoj skupštinskoj proceduri i javni interes ne može da proglasi bilo ko za bilo koji projekat. To je laž i oni to znaju. Protesti nemaju nikakve veze sa ta da zakona već sa političkom agendom koju guraju - kazala je Brnabić.

Na pitanje o tome što pojedini organizatori protesta pozivaju policiju da "asistira" kako bi se smanjila mogućnost incidenata i da policija zaustavi autoput da bi okupljeni protestovali, Brnabić je ocenila da je to skandalozno i da govori o stepenu bahatosti i bezobrazluka organizatora protesta.

Naglasila je da policija sme da primeni samo zakon, a da organizatori protesta pozivaju da se zakon prekrši.

Kako kaže, niko nema ništa protiv protesta, koji ne krše zakon, ne sprečavaju druge da se slobodno kreću i ne zaustavljaju saobraćaj, posebno na međunarodnim putnim pravcima.

- To da policija sama blokira Gazelu i puteve, da ne bi oni, je poziv da krše zakon i Ustav i spreči sloboda kretanja da bi oni protestovali. Taj poziv je ekvivalent pozivu da nekom želite da obijate stan i pozivate policiju da vam u tome pomognete - rekla je Brnabić.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike