Vučić u Nišu na ceremoniji početka radova puta do Pločnika: Dragi prijatelji, malo su ovi brojevi bili pobrkani (FOTO/VIDEO)

02.12.2021

13:02

0

Početak ceremonije zakazan je za 14 sati

Vučić u Nišu na ceremoniji početka radova puta do Pločnika: Dragi prijatelji, malo su ovi brojevi bili pobrkani (FOTO/VIDEO)
vučić (13) - Copyright Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji prve deonice auto-puta E-80 od Niša do Pločnika.

Prva deonica puta čija gradnja počinje u petak duga je 5,5 kilometara, a ukupna dužina auto-puta od Niša do Pločnika je 37,4 kilometra.

Posao izgradnje prve deonice auto-puta dodeljen je kompaniji Strabag, odnosno grupi ponuđača koju čine Strabag AG Austrija i Strabag d.o.o Beograd.

Predsednik se zahvalio Evropskoj uniji na "poklonu", ističući da je to važan deo koji su dali za izgradnju ovog puta.

- Ovo je spas za Prokuplje i prokupačku opštinu, značiće mnogo za Kuršumliju i Blace. Ovo je najduža deonica - rekao je predsednik, i dodao da je o ovome prvi put pričao sa Angelom Merkel 2013. godine.

Tanjug
 

Kako kaže, dobili smo pare na poklon i da to narod odlično razume.

- Ne razumem se u birokratske formule, zahvaljujem se Evropskoj uniji, ovo je za naš najsiromašniji kraj, i važno je što ćemo moći da se povežemo s Prištinom, posebno za Toplicu jer je siromašni kraj. Mnogo hvala ljudima u EU - kaže Vučić.

Predsednik se za govornicom zahvalio još jednom ljudima iz EU na podršci.

- Dragi prijatelji malo su ovi brojevi bili pobrkani u prevodu iako ih je Žiofre precizno rekao. Dakle prvih 32,7 kilometara koštaju 226 miliona evra, od toga smo dobili 40 miliona evra na poklon. Beskrajno sam zahvalan ljudima u EU na tome, kao što sam zahvalan i na najpovoljnijim uslovima finansiranja projekta. To znači da će ceo ovaj auto put koštati oko 650 miliona evra. Ogroman novac koji ulažemo u toplički okrug i nišavski okrug će imati veliki značaj za život ljudi.

Poseban akcenat stavio je na mnogo kraću vožnju u budućnosti.

- Za samo nekoliko godina od Niša do Merdara, a od Niša do Prokuplja stizaće se za 45 odnosno 15 minuta lagane voženje najmodernijim auto putem koji će zameniti magistralne puteve. Mi smo na pravom putu da svoj trag u vremenu ostavimo na najlepši način. Srbija svoj deo mora da nastavi. I ono što jeste hiljadu milja u budućnost je mreža auto puteva koju gradimo.

Objasnio je okupljenima da bez Angele Merkel i Ursule fon der Lajen, niko ne bi ni mislio na ovaj kraj Srbije.

- Mi smo se uvek pitali i uvek imamo iz različitih razloga, moramo da budemo svesni da ovakvi konkretni projekti, ono što ljudi mogu da osete kao korist, znači i naveću moguću promociju EU. Prvi put smo o ovom auto putu razgovarali sa Angelom Merkel 2013, jeste nekoliko godina, ali smo gurali i izgurali. Da nije bilo Angele Merkel i Ursule fon der Lajen, ko zna da li bi neko mislio o auto putu u topličkom kraju.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike