Održana komemoracija Milutinu Mrkonjiću: Dačić i Vučić se oprostili - imao je neverovatnu energiju, bio je gospodin (FOTO/VIDEO)

02.12.2021

09:46

0

Na komemoraciji je veliki broj političara, sportista i poznatih ličnosti

Održana komemoracija Milutinu Mrkonjiću: Dačić i Vučić se oprostili  - imao je neverovatnu energiju, bio je gospodin  (FOTO/VIDEO)
mrkonjic komb1 - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Komemoracija preminulom poslaniku Narodne skupštine Srbije Milutinu Mrkonjiću održana je u Skupštini Srbije. 

Dragana Mrkonjić Daša, supruga Milutina Mrkonjića, pojavila se među prvima u Domu Narodne skupštine.

Potom su u zgradu parlamenta Srbije stigli članovi SPS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se po dolasku upisao u Knjigu žalosti.

Komemoracija je počela minutom ćutanja, a potom je održan kratak govor i pušten film o životu Mrkonjića.

Vučić: Mrka je radio i bez para

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Prisutnima se na komemoraciji obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Rekao je da je Mrkonjić imao nešto izuzretno, drugačije i različito.

-Imao je neverovatnu energiju i fantastični šarm. Kada bismo se svađali i oštro prepirali, rastajali smo se sa osmesima. To je samo u njegovom slučaju bilo moguće. Gradio je puteve, mostove, radovao se svakom novom kilometru puta, povezivao antagonizme-rekao je.

Vučić je naveo da će narednih dana izaći sa inicijativom da jedan od najvažnijih projekata koji je Mrkonjić započeo, dobije ime po njemu.

-Ono što je kod mene izazivalo divljenje, i to je vreme neponovljivo, u smislu snage i energije čoveka. To je bilo užasno teško vreme, završila se agresijia. Niko ni tada nije poštovao znanje i trud. Mrka je to radio bez para. Kako je on njih privoleo. Da im kaže radite i gradite bez para, i oni ljudi rade po 6 meseci. Imao je neograničenu maštu, snove, ciljeve. Verovao je u graditeljstvo, u mostove i gradio ih je. Hteo je puteve, a kada ih nije uradio, na sebe je prihvatao krivicu, a da njegova krivica nije bila, jer nije bilo novca. kada neko kaže pravi Beograđanin, ja bih rekao pravi Srbin- dodao je. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Prethodno je govor održao njegov dugogodišnji politički saborac Ivica Dačić.

-Poštovana porodico i prijatelji, teško mi je da držim ovakve govore. Poštovani predsedniče republike i najviši državni funkcioneri, ovo je najprikladniji način da se eposlednji put pozdravili s sobom velikim čovekom. Mrkonjić je bio i komunista i socijalista, inženjer i košarkaš, drug i gospodin. Bio je najveći drug među gospodom i najveći gospodin među drugovima. Ne postoji deo u njegovom životu u kojem mu je nešto bilo ispred Srbije. Njegov život je život ove zemlje. Mrkonjić je bio simbol svega najboljeg u ovoj zemlji. Posvetio je svoj život sv joj misiji i bio najbolji u tome. On je postigao vrh u svemu u čemu se bavio- istakao je Dačić.

-U ime nas koji ćemo ga uvek pamtiti, socijalista i porodice i prijatelja, Mrki ogromno hvala za sve što je uradio za svoju zemlju i narod. On će danas biti sahranjen uz zvuke svoje omiljene pesme. Hvala svima što ste došli. Otišla je legenda ali uspomena na čoveka živi kroz sećanje na njega i ono što je uradio - naglasio je.

Divac: Zahvaljujući Mrki usvojii smo ćerku

 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Govorio je i naš proslavljeni košarkaš Vlade Divac

-Mrka i ja smo bili na dve suprotne strane. Naši politički stavovi su se mnogo razlikovali. Ja sam radio sve što sam mogao da njegova partija izgubi. Ali mi smo bili i prijatelji. Sve drugo smo imali zajedničko. Mrka je bio lojalan. Moje sećanje na njega ću uvek nositi na srcu. Zahvaljujući njemu smo uspeli da usvojimo ćerku i nikada mu ni ja ni moja porodica to neće zaboraviti. Kada sam ga pitao kako da mu zahvalim, on je rekao da ne treba ništa. Hvala ti prijatelju na svemu i bio si u pravu kad si mi govorio da sam mlad i glup, evo to ti priznajem- rekao je.

Na komemoraciju su bili i ministar Momirović, Nenad Popović, ministarka Maja Gogković, Milorad Vučelić, Saša Popović.

Došla je i njegova dugogodišnja partnerka Ana Bekuta sa sinom, kao i Mrkonjićeva sestra Nada sa porodicom.

Prisutni su taođe bili  i pevači i poznate ličnosti- Đorđe David, Saša Popović, Goca Šaulić, a tu je i otac Novaka Đokovića.

Posle komemoracije sledi izjava saučešća, a potom i sahrana u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju, zakazana za 15 časova.

Milutin Mrkonjić je rođen 23. maja 1942. godine. Bio je počasni predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS), narodni poslanik, a pre toga obavljao je i funkciju ministra infrastrukture kao i ministra saobraćaja Republike Srbije.

U decembru 2006. godine postaje potpredsednik Socijalističke partije Srbije, a na tu funkciju je reizabran u decembru 2010. Bio je i član predsedništva te stranke, a odlukom Glavnog odbora, u septembru 2015, imenovan je za počasnog predsednika SPS. Za poslanika u Skupštini Srbije izabran je 2007. godine, a u tom sazivu je obavljao i funkciju potpredsednika Skupštine.

Od jula 2008. nalazio se na funkciji ministra za infrastrukturu. Početkom marta 2011. godine njegovom resoru dodata je oblast energetike.

Mrkonjić je preminuo u Beogradu u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", gde se nalazio od početka novembra, kada mu je i ugrađen pejsmejker.  On je u avgustu operisao srčane zaliske, a pre toga, početkom godine bio u bolnici Dragiša Mišović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike