Obnovio je zemlju u najtežim trenucima: Ivica Dačić o sahrani Mrkonjića, tražiće da to bude u Aleji

28.11.2021

10:29

0

"Mrka je bio veliki optimista i voleo je život. Bio je poseban čovek, pun duha, razumevanja i ljubavi", rekao je Dačić

Obnovio je zemlju u najtežim trenucima: Ivica Dačić o sahrani Mrkonjića, tražiće da to bude u Aleji
dacic mrkonic - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Povodom smrti Milutina Mrkonjića sutra će biti otvorena Knjiga žalosti u sedištu SPS-a na Studentskom trgu u Beogradu. Građani će u nju moći da se upišu od 11 sati.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, izjavio je da ga je vest o smrti Mrkonjića zatekla i veoma rastužila.

– Njegov odlazak je šok za sve nas. Znali smo da je loše, ali nismo imali pravu sliku njegove zdravstvene situacije. Nadao sam se da će dobiti ovu bitku jer je Mrka bio veliki optimista i voleo je život. Bio poseban čovek, pun duha, razumevanja i ljubavi. Kada pogledamo retrospektivu, vidite koliko ga je ljudi volelo. On je bio gospodin čovek, odan i dosledan svojim idejama. Bio je odan Miloševiću i SPS i veliki komunista – kazao je Dačić.

On je rekao da će SPS biti organizator sahrane.

-Upamtili smo ga po uzrečici „pre roka“ i on je tako i otišao, nažalost. Sutra ćemo imati otvorene knjige žalosti u SPS-u u 11 sati. Još uvek se ne zna datum komemoracije i sahrane. Javnost će o tome biti blagovremeno obaveštena. Orijentaciono se razmišljalo o sredi.Tražićemo od Skupštine grada Beograda da se omogući njegova sahrana u Aleji zaslužnih građana ili u Aleji Velikana, jer je to zaslužio. Pozivam sve one koji su ga voleli da dođu i da se od njega oprostimo na jedan dostojanstven način jer je on bio veličina. Zaista je bio najveći od nas. Bio nam je kao otac i mi smo njegova deca, rekao je Dačić.

Kako je ocenio, Mrkonjić je bio sinonim za sve velike projekte u Srbiji.

-Govorio je da je za sve potrebna politička volja. Nije poštovao protokole ni razne stege. Bio je spontan. On je bio inženjer, a ne političar. Bio je odan drug Slobodana Miloševića. On je obnovio zemlju u najtežim trenucima, još dok je trajalo bombardovanje Srbije. Njemu je bilo strašno žao što Srbija nije naplatila ratnu štetu. Žao mi je što nije uspeo da dočeka neke projekte o kojima je sa žarom govorio. U svakom smislu je bio vojnik države i naroda, ocenio je Dačić.

Dodaje da je Mrkonjić bio neponovljiva ličnost i počasni predsednik SPS-a.

-Narodni čovek koji je sve dao za Srbiju. Naš Drug Mrka. Želeo je da sahrana nema verska obeležja, jer je bio komunista. Imamo obavezu kao njegova deca da čuvamo njegova obeležja. On je bio spreman svakome da pomogne. U Skupštini je bio omiljena ličnost. Možemo da budemo ljuti samo na one koji su ga iskorišćavali. Otišao je jedan deo nas i naše prošlosti i osećamo veliki gubitak, zaključio je Dačić.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: TV Prva

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike