Prva zajednička država Južnih Slovena: Na današnji dan stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca (FOTO)

01.12.2021

07:00

0

Čin ujedinjenja potpisan je u kući Krsmanovića u Beogradu, 1. decembra 1918. godine

Prva zajednička država Južnih Slovena: Na današnji dan stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca (FOTO)
Kraljevina SHS - Copyright Wikipedia

Danas se navršavaju 103 godine od proglašenja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, koju je proklamovao prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević u kući Krsmanovića na Terazijama u Beogradu, a Kraljevina SHS je 1929. formalno promenila ime u Krlajevina Jugoslavija.

Svečanom proglašenju državnog jedinstva Srba, Hrvata i Slovenaca prethodili su zaključi Narodnog vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba i odluke o ujedinjenju Vojvodine i Crne Gore sa Srbijom.

Narodna skupština Srba, Hrvata, Bunjevaca, Slovaka, Rusina i ostalih naroda iz Banata, Backe i Baranje donela je 25. novembra 1918. Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Dan kasnije je u Podgorici je održana velika Narodna skupština srpskog naroda u Crnoj Gori na kojoj je odlučeno "da se Crna Gora s bratskom Srbijom ujedini u jednu državu".

Printscreen/Youtube
 

 

Prestolonaslednik Aleksandar je u ime kralja Petra I proglasio „ujedinjenje Srbije sa zemljama nezavisne države Slovenaca, Hrvata i Srba u jedinstveno Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca”, i rekao da će obrazovati vladu koja ce biti odgovorna narodnom predstavništvu i čiji će prvi i najvažniji zadatak biti utvrđivanje državnih granica u skladu sa etnografskim načelima.

Profimedia
 

   

 

Prvodecembarske izjave kao „konstitutivni akt” predstavljale su osnovu državnopravnog provizorijuma u novostvorenoj državi Kraljevini SHS od ujedinjenja do donošenja Vidovdanskog ustava 1921.

U tom periodu najvišu vlast u Kraljevini SHS predstavljali su kralj, odnosno regent Aleksandar, vlada i Privremeno narodno predstavništvo.

Prva vlada KSHS obrazovana je 20. decembra 1918., a Privremeno narodno predstavništvo sastalo se 1. marta 1919.

Deset godina kasnije, 1929., Kraljevina SHS je formalno promenila ime u Kraljevina Jugoslavija i kao takva opsala sve do aprila 1941., kada su je sile Osovine okupirale i raskomadale.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike