Ministarka zaštite životne sredine u Kosjeriću: Kraj ložištima na pelet, napravljen veliki korak za ekologiju

28.11.2021

12:48

0

Naredne nedelje Gradska toplana biće priključena na gas

Ministarka zaštite životne sredine u Kosjeriću: Kraj ložištima na pelet, napravljen veliki korak za ekologiju
irena vujović - Copyright printscreen/instagram/irenavujovic.official

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas rekonstruisanu “Gradsku toplanu“ u Kosjeriću koje će preći na gas, što će sa zamenom individualnih ložišta sa čvrstih goriva na pelet smanjiti aerozagađenje u toj lokalnoj samoupravi za 70 odsto.

Ministarstvo je za ove projekte izdvojilo 48 miliona dinara.

- Sledeće nedelje očekujemo priključenje Gradske toplane na gas što je velika vest za građane Kosjerića, a do kraja februara očekujemo da pristignu dva nova kotla i tada će na ovo grejanje biti prebačene osnovna i srednja škola, dve sportske hale, Dom zdravlja i stambena zgrada sa 48 stanova - navela je ministarka.

Ministarstvo je Kosjeriću na javnom konkursu dodelilo sredstva i za sufinasiranje zamene individualnih ložišta, a ugovori o podršci potpisani su sa 122 domaćinstva, koje će se od ove sezone grejati na pelet.

- Prijavljeno je 190 domaćinstava i mi ćemo se potruditi da i oni koji nisu ove godine dobili subvenciju dobiju iduće godine i pređu na prihvatljiviji energent - navela je Vujovićeva.

Vujovićeva je istakla i da Ministarsvo učestvuje i na projektima za sanaciju kontaminiranog zemljišta i da je dalo podršku da se u Osnovnoj školi "Mito Igumanović" zameni zemljište i izgradi Eko park .

Predsednik opštine Kosjerić Žarko Ðokić najavio je da će biti zamenjeno i kontaminirano zemljište kod dečijeg vrtića iduće godine.

- Ovo su veliki koraci za opštinu Kosjerić jer prethodnih dvadeset do trideset godina nije ulagano ništa u ekologiju, a mi pored sredstava ministarstva smo ove godine uložili 20 miliona - kazao je Ðokić.

Ministarku su sačekali i građani Kosjerića koji su želeli da se informišu o otvaranju kamenoloma i ona ih je pozvala da je u ponedeljak učestvuju na javnoj raspravi o Studiji.

Ministarka Vujović obilšla je domaćinstvo Nade Janjić, gde je zamenjeno individualno ložište sa čvrstog goriva na drvni pelet i prostor kod sportskog poligona, koji je jedna od 24 lokacije koje su pošumljene sa 500 stabala gorskog javora.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike