Nova runda u Briselu: Sastali se Petković i Lajčak

16.11.2021

09:58

0

Delegaciju Beograda predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković

Nova runda u Briselu: Sastali se Petković i Lajčak
Copyright Printscreen/Twitter/MiroslavLajcak

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, sastao se danas u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčkom u okviru nove runde dijaloga na ekspertskom nivou.

Nakon bilateralnih razgovora Petkovića i Lajčaka, delagacija srpskih eksperata će razgovarati sa EU posrednicima u dijalogu Beograda i Prištne.

Odvojeni sastanci delegacije Prištine i EU posrednika planirani su između 11 i 12 časova.

Kako je Tanjugu rečeno u Briselu nakon završenih bilaterala znaće se da li će predstavnici Beograda i Prištine sesti zajedno za sto u Briselu i sta će biti na agendi današnjih rzgovora.

Iz EU su najavili da bi fokus dijaloga Beogrda i Prištine trebalo da se stavi na do sada neispunjene obaveze i neprimenjene dogovore iz Briselskog sporazuma.

Delagacija Beograda u Brisel je stigla sa namerom da se kao prioritet razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština čemu se privremene vlasti u Prištini i dalje protive.

Kako je najavljeno na kraju poslednje runde dijaloga održane 30. septembra u Briselu do kraja godine na ekspertskom nivou trebalo da se razgovara o i dalje otvorenim pitanjima iz do sada postignutih sporazuma, na prvom mestu Zajednici srpskih opština.

Da će neprimenjeni sporazumi i neispunjene obaveze iz prethodnih dogovora biti u fokusu nastavka dijaloga Beograda i Prištine poručili su i ministri spoljnih poslova EU sa sastanka Saveta EU održanog juče u Briselu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike