Poznat datum nastavka pregovora Beograda i Prištine: Naredni susret u Briselu biće održan u utorak, 16. novembra

10.11.2021

17:59

0

Radnom grupom predsedavaju predstavnici EU, a u njoj učestvuju predstavnici Beograda i Prištine

Poznat datum nastavka pregovora Beograda i Prištine: Naredni susret u Briselu biće održan u utorak, 16. novembra
dijalog tablice Lajčak Twitter - Copyright Twitter printscreen

Naredni susret glavnih pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine biće održan u utorak, 16. novembra, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE), Peter Stano, portparol Evropske unije.

- Oni će se okupiti u Briselu i nastaviti da razgovaraju o primeni prethodnih sporazuma, otvorenim pitanjima i kako ići dalje, naveo je Stano.

Petar Petković iz Beograda i Besnik Bisljimi iz Prištine su se poslednji put sastali u okviru dijaloga krajem septembra kada je postignut dogovor o deeskalaciji na severu, nakon tenzija koje su nastale zbog odluke prištinskih vlasti da uvedu mere reciprociteta za registarske tablice vozila koja iz centralne Srbije ulaze u južnu pokrajinu.

U međuvremenu, 21. oktobra, održan je prvi sastanak radne grupe koja je formirana kao rezultat dogovora koji je postignut među stranama, a koja ima mandat da pronađe trajno rešenje za registarske tablice, podseća RSE.

Radnom grupom predsedavaju predstavnici EU, a u njoj učestvuju predstavnici Beograda i Prištine.

Ova grupa mora najkasnije nakon šest meseci, tj. u aprilu naredne godine, da predlog rešenja predstavi na najvišem nivou, odnosno pred predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucije Albinom Kurtijem.

Međutim, nema naznaka da će ubrzo, odnosno pre aprila doći do susreta lidera, navodi RSE.

Portparol EU Peter Stano insistira da dijalog nije zastao.

- Fokusirani smo na postizanje rezultata i rešavamo probleme napornim radom. Dijalog nije zastao i nastavlja se svakodnevnim angažovanjima i radom specijalnog predstavnika EU, Miroslava Lajčaka - ne samo sa stranama, već i unutar EU, u širem regionu, kao i na međunarodnoj sceni, izjavio je Stano.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike