Počinje kampanja za drugi krug izbora na KiM: U trci za gradonačelnike Samoopredeljenje se suočava sa DSK u pet opština

08.11.2021

12:03

0

Srpska lista, u opštinama u kojima je učestvovala na izborima u prvom krugu, ima 147 odbornika

Počinje kampanja za drugi krug izbora na KiM: U trci za gradonačelnike Samoopredeljenje se suočava sa DSK u pet opština
Tan2021-10-17_8555294_0 - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović

Na Kosovu počinje petodnevna kampanja za drugi krug lokalnih izbora, u kojem će se birati novi gradonačelnici u 21 opštini.

Izbori će biti održani u nedelju, 14. novembra, a gradonačelnike će u drugom krugu birati građani Prištine, Prizrena, Gnjilana, Ðakovice, Podujeva, Drenovice, Kačanika, Istoka, Dragaša, Kosova Polja.

Drugi krug se održava i u Obiliću, Klini, Kamenici, Rahovecu, Vitini, Juniku, Mališevi, Vučitrnu, Štimlju, Klokotu i Mamuši, prenosi Koha.

U 15 opština, drugi krug izbora neće biti održan, jer su tamo kandidati za gradonačelnika osvojili više od 50 odsto glasova u prvom krugu 17. oktobra.

Samoopredeljenje učestvuje sa svojim kandidatima u drugom krugu u 12 opština, DSK u devet, DPK u šest, ABK u pet opština, dok je NISMA u drugom krugu samo u opštini Mališevo. Prvi krug je održan 17. oktobra i tada su gradonačelnici izabrani u 17 opština.

Partija Aljbina Kurtija, Samoopredeljenje, takmičiće se za gradonačelnike sa Demokratskim savezom Kosova u pet opština, Prištini, Gnjilanu, Podujevu, Vitini i Kosovu Polju, dok će im rival u tri opštine Prizrenu, Štimlju i Kačaniku, biti Demokratska partija Kosova, prenosi Reporteri.

Protiv Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Samoopredeljenje se takmiči se u Đakovici i Orahovcu.

Dva stara rivala DPK i DSK u drugom krugu takmiče se u dve opštine, u Vučitrnu i Dragašu, dok se u Istoku i Juniku u drugom krugu suočavaju kandidati iz DSK i ABK, a u Klini kandidati DPK i ABK.

Pokret Samoopredeljenje u Kamenici će se suočiti sa nezavisnim kandidatom Kendronom Kastratijem, a u Obiliću sa Džaferom Gašijem iz Građanske inicijative.

DPK će se u Glogovcu takmičiti sa Dritonom Ajazijem iz Demokratske inicijative za Glogovac, a u Mališevu sa kandidatom NISME. 

U opštini Mamuša takmičiće se Demokratska partija kosovskih Turaka i Partija pravde kosovskih Turaka.

U Klokotu u drugom krugu izbora naći će se kandidati Srpske liste i Građanske inicijative Srpska narodna sloga.

Tanjug/AP/Darko Vojinović
 

Prema konačnim rezultatima glasanja nakon prvog kruga, Srpska lista će, u opštinama u kojima je učestvovala na izborima, imati 147 odbornika.

Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova osvojili su najviše, po 206 mesta, a na trećem mestu je Pokret "Samoopredeljenje", kojem su pripala 193 odbornička mesta, prenosi prištinski Reporteri.

Prema rezultatima, Demokratski savez Kosova je dobio 170.134 glasa, Demokratska partija Kosova 161.645 glasova, a Pokret "Samoopredeljenje" 168.084 glasa.

Alijansa za budućnost Kosova, sa osvojena 9.863 glasa, imaće 120 odbornika u lokalnim parlamentima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike