Uspeh Srpske liste i pad Aljbina Kurtija

18.10.2021

17:40

0

Aljbin Kurti se nije obraćao javnosti u izbornoj noći, ali je danas izjavio da je zadovoljan rezultatima lokalnih izbora

Uspeh Srpske liste i pad Aljbina Kurtija
kosovo izbori1 - Copyright Profimedia/Tanjug/AP

Upravo održani lokalni izbori na Kosovu i Metohiji pokazali su bez sumnje jedinstvo Srba u južnoj pokrajini i jasnu želju da se kroz institucije bore za svoja prava, te potvrdili da veruju u politiku koju vodi državno rukovodstvo. S druge strane, albansko glasačko telo poslalo je jasnu poruku Aljbinu Kurtiju, premijeru privremenih prištinskih institucija i lideru Samoopredeljenja da politika koju vodi nema uporište kod većine albanskog stanovništva.

Naime, prema dosadašnjim rezultatima Centralne izborne komisije, u 19 opština na Kosovu i Metohiji gradonačelnik je izabran već u prvom krugu, od toga u devet od 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom. Istovremeno, ni u jednoj od opština nije pobedio kandidat Samoopredeljenja.

Tanjug/AP/Darko Vojinović
 

Prema tim rezultatima, pitanje gradonačelnika rešeno je u opštinama Dečani, Kačanik, Južna Mitrovica, Leposavić, Lipljan, Novo Brdo, Obilić, Peć, Srbica, Štrpce, Suva Reka, Uroševac, Zubin Potok, Zvečan, Hani i Elezit, Ranilug, Parteš i Severna Mitrovica.

U opštinama u kojima neće biti održan drugi krug izbora za gradonačelnika najviše glasova od albanskih stranaka dobila je Demokratska partija Kosova (PDK) koju je osnovao Hašim Tači, i to u Uroševcu, Južnoj Mitrovici, Srbici, Kačaniku i Hani i Elezitu. Demokratski savez Kosova (LDK) Ise Mustafe će u prvom krugu pobediti u Peći i Lipljanu, a Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja u Dečanima i Suvoj Reci.

Iz svega proizilazi da "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija nije odnelo pobedu u prvom krugu ni u jednoj. Priliku za popravni imaće za dve nedelje kada će biti održan drugi krug glasanja. 

Samoopredeljenje će snage odmeravati u deset opština, LDK u devet, a PDK u osam. Prognoze su, ipak, da u opštinama gde Kurtijeva stranka ide u drugi krug ima velike šanse za pobedu.

 

Kurti u februaru bio pobednik

Izlaznost na parlamentarnim izborima u februaru bila je 47 odsto, a u srpskim sredinama na severu KiM skoro 70 odsto. Samoopredeljenje je tada osvojilo većinu, te je i dalo premijera privremenih prištinskih institucija. 

 

Stranka Aljbina Kurtija je na parlamentarnim izborima u februaru ove godine u glavnom gradu osvojila 65 odsto glasova, ali se taj rezultat za osam meseci „istopio" do 42 odsto, koliko je osvojio kandidat te stranke za gradonačelnika Prištine Arben Vitija.

Osim Prištine, u drugi krug će i Prizren - drugi najveći grad na Kosovu, još jedan gde je Samoopredeljenje do sada vladalo. Agim Bahitiri, kandidat pokreta Samoopredeljenje za predsednika opštine južna Mitrovica, nakon dva mandata napustiće tu poziciju, a u drugom krugu prednost je dao kandidatu Demokratske partije Kosova Bedriju Hamzi.

Aljbin Kurti se nije obraćao javnosti u izbornoj noći, ali je danas izjavio da je zadovoljan rezultatima lokalnih izbora. 

Tanjug/AP/Visar Kryeziu
 

-Spreman sam za saradnju sa svakom opštinom. Ovo je velika pobeda demokratije. Od večeras počeću da se sastajem sa kandidatima Pokreta koji su ušli u drugi krug, rekao je Kurti.

Bivši lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je da su lokalni izbori na KiM bili "drugi referendum" koji je dokazao nestabilnost rezultata opštih izbora održanih u februaru ove godine, te ocenio da su rezultati zapravo doveli u potpunu sumnju validnost rezultata iz februara. On je istakao i da je fatalno što Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i lista "Guko" Vjose Osmani nisu osvojili nijednu opštinu, a imaju ljude na čelu vlade, Predsedništva i Skupštine.

LDP i PDK, koje su ubedljivo poražene na nedavnim parlamentarnim izborima, rezultate lokalnih izbora doživljavaju kao veliki uspeh. Razloga za slavlje imao je i Ramuš Haradinaj, čija je AAK osvojila tri mesta predsednika opština već u prvom krugu, a nadmetaće se za još četiri u drugom krugu.

Rezultati Srpske liste

Kada je reč o rezultatima koje je postigla Srpska lista, drugi izborni krug od 10 srpskih opština biće održan samo u Klokotu, gde je kandidat ove koalicije u prednosti u odnosu na protivkandidata Strahinju Spasića. U Leposaviću je kandidat Srpske liste Zoran Todić, po podacima CIK pobedio sa 97,85 odsto glasova, a u Novom Brdu Saša Milošević iz iste koalicije sa 64,09 odsto glasova. Dalibor Jevtić, potpredsednik Srpske liste pobedio je u Štrpcu sa 59,36 odsto glasova. U Zubinom Potoku Srđan Vulović takođe kandidat Srpske liste dobio je 83,49 odsto glasova. U Zvečanu je pobedu odneo Dragiša Milović, Srpska lista, sa 98,45 odsto, a u Gračanici Ljiljana Šubarić iz iste koalicije dobila je 77,71 odsto. U Ranilugu pobedu je odnela Katarina Ristić-Ilić sa Srpske liste, a u Partešu Dragan Petković sa Srpske liste dobio je 75,20 odsto glasova. U Klokotu je Srpska lista Vladan Bogdanović dobio 41,45 odsto, dok je GI SNS Strahinja Spasić dobio 36,14 odsto, pa će u ovoj opštini biti održan drugi izborni krug. U Severnoj Mitrovici Milan Radojević dobio je 91,33 odsto glasova.

 

Goran Rakić, lider Srpske liste i potpredsednik Vlade Aljbina Kurtija, rekao je u izbornoj noći da je srpski narod pokazao „snagu, jedinstvo i slogu".

-Borimo se za Zajednicu srpskih opština, ukoliko ne bude (bilo) ZSO, neće biti ni kosovskih institucija, poručio je Rakić.

Direktor Kancelarije za KIM Petar Petković izjavio je da je ubedljiva pobeda Srpske liste na lokalnim izborima na KIM pokazala koliko je važno da srpski narod bude jedinstven, koliko veruje Srbiji i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću, ali i kakav je naš odnos prema Briselskom sporazumu, odnosno formiranju ZSO.

Tanjug/Sava Radovanović
 

-Kako je bila snažna i ubedljiva pobeda SL neka svi znaju da će takav biti snažan odgovor i srpskog naroda i Srpske liste ako se ne formira ZSO. Ukoliko se u novembru to pitanje ne pokrene biće snažan i ubedljiv odgovor. Srbi će izaći iz svojih institucija na severu pokrajine, rekao je Petković na konferenciji za medije u Vladi Srbije.

On je istakao da je izlaznost u srpskim sredinama bila veća nego pre četiri godine. 

-Neka dobro razmisle oni koji su podržavali akciju Aljbina Kurtija, jer ne samo da je srpski narod izašao i podržao Srpsku listu, već su i Albanci kaznili Kurtija zbog njegove sulude politike koju je vodio, ocenio je Petković.

On je istakao i da je izlaznost na izbore od 43 odsto manja za šest odsto u odnosu na februarske parlementarne izbore, dok je u srpskim sredinama na severu izlaznost veća za 30 odsto u odnosu na februarske.

Na pitanje da li su, s obziorm na debakl Kurtijeve partije na izborima, PDK ili Alijansa bolji partneri od Samoopredeljenja, Petković je kazao da, bez ozbiora na međusobna prepucavanja, sve albanske političke partije isto misle kada je reč o Srbima na KiM, Srbiji i Aleksandru Vučiću i da su ujedinjeni kada treba da se napadne srpski narod.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike