Izdvojeno još 6,7 miliona evra za struju na severu Kosmeta

07.11.2021

11:20

0

Po preporukama kosovska Vlada je bila obavezna da u roku od 6 meseci pronađe rešenje za proširenje sistema naplate u severnim opštinama

Izdvojeno još 6,7 miliona evra za struju na severu Kosmeta
Valač Youtube printscreen 4 - Copyright Youtube printscreen

Kosovski operater prenosnog sistema i tržišta električne energije Kosova (KOSTT) izdvojio je još 6,7 miliona evra za plaćanje električne energije za četiri opštine na severu Kosova , čime je produžen rok plaćanja do kraja ove godine, te je dug od 11 miliona evra dostigao 17,7 miliona evra, prenosi Koha.

Skupština Kosova je 6. maja ove godine, sa 61 glasom „za“, bez prisustva poslanika opozicije, usvojila preporuke Odbora za privredu povodom zahteva JP KOSTT da obezbedi 11 miliona evra za pokriće gubitaka na severu Kosova.

Između ostalog po preporukama kosovska Vlada je bila obavezna da u roku od 6 meseci pronađe rešenje za proširenje sistema naplate u severnim opštinama.

Šest meseci kasnije, Kosovo pres se obratio Ministarstvu privrede sa pitanjem da li je to pitanje rešeno, ali ni posle nedelju dana odgovor iz Ministarstva nije stigao.

Za Kosovo pres je iz KOSTT-a potvrđeno da su izdvojili iznos od 6,7 miliona evra za pokriće duga za električnu energiju za severne opštine, kao i to da je rok plaćanja produžen za šest meseci tj. do kraja godine.

„Nakon preporuka koje je usvojila Skupština Kosova u maju 2021. godine KOSTT je ovlašćen da koristi sopstveni budžet za pokrivanje gubitka potrošene i neplaćene električne energije u severnom delu Kosova, KOSTT je izdvojio budžet u ukupnom iznosu od 17,7 miliona evra, da pokrije dug za sever do 31. decembra 2021.“, rekla je Žana Bajrami-Rama, menadžer za komunikacije u KOSTT-u.

Opozicija i civilno društvo kritikovali su, izdvajanje dodatnih sredstava i neispunjavanje obećanja Vlade da će ovo pitanje rešiti konkretnim planom.

Prethodnih dana iz Beograda je upozoravano da bi moglo da dođe do preuzimanja trafo-stanice Valač, jer pitanje naplate struje nije rešeno u dogovorenom roku, kao i da bi moglo da dođe do nemira. 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike