Priština sprema desant na „Valač” i „Gazivode”: Zašto je ova trafostanica toliko strateški važna?

04.11.2021

09:18

0

Krajnji cilj zauzimanje rudarsko-metalurškog dela „Trepče“, čime bi Srbe odsekla od finansijske ali i svake druge pomoći Beograda

Priština sprema desant na „Valač” i „Gazivode”: Zašto je ova trafostanica toliko strateški važna?
Valač Youtube printscreen - Copyright Youtube printscreen

Privremene prištinske institucije nisu odustale od namere da zauzmu strateške tačke na severu Kosova. Plan je da u roku od nekoliko meseci specijalne jedinice Rosu zauzmu „Valač” i „Gazivode”, a na kraju i rudarsko-metalurški deo „Trepče”, čime bi Srbe odsekli od finansijske, ali i svake druge pomoći Beograda, piše Politika.

Time bi kosovski Albanci kontrolisali ne samo snabdevanje strujom već bi mogli i preko veštački izazvanih nestašica vode da ucenjuju lokalne Srbe. U toj nameri joj savetodavno i diplomatski, ali i operativno na terenu, pomažu pojedine članice Kvinte, uključujući i osmišljavanje logistike poslednjeg ulaska jedinica Rosu na sever pokrajine.

Youtube printscreen
 

Svesni da je projekat takozvane „republike Kosovo” doživeo neuspeh, neki zapadni centri moći na sve načine pokušavaju da pomognu kosovskim Albancima. Između ostalog, omogućili su im da iz prazne pokrajinske kase za finansiranje takozvane kosovske vojske iz budžeta za 2022. godinu bude izdvojeno više od 100 miliona evra.

Poslednja akcija na severu Kosova pokazala je sve slabosti takozvanih kosovskih vojnih jedinica. Prvobitno je bilo planirano da ta akcija traje jedan dan, ali su njihove jedince bile iznenađene odlučnošću lokalnih Srba da im se suprotstave, ali i Beograda, koji je u blizini administrativnih prelaza poslao respektabilne vojne i policijske snage. Prema nezvaničnim informacijama, zbog svega što su kosovski specijalci doživeli na terenu (recimo, morali su zbog prepreka na putu da pešače i po nekoliko kilometara, čime su bili otvorena meta) i same činjenice da su im lokalni Srbi stavili do znanja da nisu dobrodošli, jedan broj tih policajaca je prijavio ozbiljne mentalne smetnje.

O tome da bi nova, najopasnija, akcija mogla da bude prevelik zalogaj za kosovske Albance, svedoči i upozorenje koje je nedavno poslao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, naglasivši da postoje indicije da albanska strana planira da 6. novembra krene u zauzimanje trafostanice „Valač”. Upozorio je da bi te užasne vesti vodile ka iznuđenim potezima s naše strane, što su zapadni centri moći ozbiljno shvatili. Ukoliko bi Priština pokušala s takvom avanturom, sigurno bi bila pređena crvena linija s nepredvidivim posledicama.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da postoji realna opasnost od novog pokušaja Prištine da upadne na sever Kosova i kao dokaz za „Politiku” navodi pojačano obaveštajno delovanje pripadnika Kfora u Valaču, koji se nalazi u opštini Zvečan. „To ukazuje na mogućnost da se pripremaju jednostrane akcije Prištine na severu Kosova i da njihov cilj može da bude zauzimanje trafostanice ’Valač’”, rekao je Drecun i podsetio da je 6. maja u pokrajinskom parlamentu usvojena odluka kojom se kosovski operator KOSTT obavezuje da u ime onih građana koji žive na severu Kosova, a ne plaćaju struju kosovskim privremenim institucijama, preuzme na sebe tu obavezu.

Youtube printscreen
 

„Taj rok ističe 6. novembra i mogu da pokušaju da zauzmu trafostanicu ’Valač’ i ’Gazivode’ pod izgovorom da hoće da ostvare punu kontrolu nad energetskim sektorom na severu i prisile sve da plaćaju struju kosovskom operateru. Tu su zainteresovane i turske kompanije koje su kupile kosovsku elektrodistribuciju. To je objektivna opasnost o kojoj moramo da vodimo računa. Zato smo i poslali upozorenje iz Beograda da ukoliko Priština nešto pokuša da uradi, da to zapadni centri moći spreče. Sve što radimo na međunarodnom planu jeste da obeshrabrimo Prištinu da pokrene takvu jednu akciju”, ističe Milovan Drecun.

A šta pokazuju obaveštajni podaci? Plan koji potpisuju Englezi predviđa da kosovske jedinice pojačane pripadnicima vojnog zaštitnog korpusa (KBS) u ranim jutarnjim časovima izvrši „desant” na trafostanicu. Posle toga bi postavili artiljerijska gnezda koja bi, što je zanimljivo, bila okrenuta prema severu. To znači da su svesni da bi se mogla očekivati akcija srpske žandarmerije i specijalnih jedinica Vojske Srbije. Plan je da po zauzimanju „Valača” dovedu najverovatnije strane energetičare da stručno preuzmu sistem koji snabdeva 80 odsto severa Kosova, čime bi stavili pod kontrolu energetiku u ovom delu pokrajine. Pod izgovorom da Srbi ne plaćaju električnu energiju, najverovatnije bi došlo do isključivanja s mreže sve četiri opštine na severu.

Poslednja akcija na severu pokazuje da je Priština operativno dobro navođena u ovom slučaju šta treba da radi jer osmišljavanje akcija, ali i opravdanja, prevazilaze znanje kosovskih Albanaca. Toj operaciji, ali i onima koje se planiraju, operativno prethodi sofisticirani rad obaveštajnih službi nekoliko država Kvinte.

Youtube printscreen
 

Analitičar Centra za društvenu stabilnost Srđan Graovac kaže da Albin Kurti nema drugog izbora nego da ide putem nasilja na severu. Za „Politiku” kaže da posle lokalnih izbora, gde je njegova partija doživela katastrofu, njemu ostaje da pojačava nacionalni narativ i da izaziva nove incidente ne bi li time vratio deo ekstremnog biračkog tela koji ga je napustio. Naglašava da su drugi aspekt velike sile i njihov interes i upire prstom na SAD i Veliku Britaniju.

„Za njih je status Kosova završena stvar i svaki potez koji se povlači iz Prištine samo je potvrda takozvane nezavisnosti. Nije slučajno što sada dolazi do zaoštravanja situacije jer sledeće godine dolazi do otvaranja ključnih balkanskih pitanja – Bosne i Kosova. Sve što se radi jeste zauzimanje što boljih pregovaračkih pozicija i cilj je da Beograd ima što manje pregovaračkih aduta. Amerika i Velika Britanija su toga svesne i zato guraju avanturistu Kurtija u sukobe, tim pre što njega ne interesuju mnogo ne samo Srbi već ni Albanci”, ističe Srđan Graovac. Navodi da američka administracija posle katastrofe u Avganistanu i mogućeg lošeg scenarija po njih u Južnom kineskom moru, mora da zabeleži neki diplomatski uspeh. I zato se, dodaje, može očekivati zaoštravanje situacija na Balkanu čiji je krajnji cilj da se oteraju Rusi s prostora jugoistočne Evrope.

Trafostanica u vlasništvu EMS-a

Jedan od segmenata koje Priština nije ispunila Briselskim sporazumom jeste energetika. Predlagano je da budu formirane dve ćerke firme EPS-a, koje je trebalo da dobiju licencu za rad na Kosovu, a koje bi se bavile trgovinom i distribucijom električne energije. Kosovski Albanci su pribegavali raznim smicalicama, pa je tako odbijeno da budu formirane te firme pod izgovorom da su tražile dozvolu za rad na Kosovu i Metohiji. Inače, trafostanica „Valač” je vlasništvo „Elektromreže Srbije”.

Uprkos tome, sredinom 2009. EMS je izgradila trafostanicu „Mali Zvečan”, koja za trećinu povećava snagu struje u severnom delu Kosova i Metohije. Ona je povezana s trafostanicom „Valač” dalekovodom dugačkim više od četiri kilometra i u potpunosti osigurava rezervno napajanje trafostanice „Mitrovica 1”, koja snabdeva severnu Kosovsku Mitrovicu. U projekat je uloženo 122,5 miliona dinara i sav novac je obezbedila „Elektroprivreda Srbije”, a ovim je omogućeno da više od 10.000 stanovnika opštine Zvečan i Mitrovice imaju stalno napajanje strujom.

Još decembra 2019. godine „Kosovska elektromreža” (KOSTT) s albanskim „Operatorom prenosnog sistema” (OST) potpisala je sporazum o uspostavljanju njihovog energetskog regulatornog bloka u Tirani i o tome obavestila ENTSO, organizaciju koja praktično predstavlja evropsku energetsku uniju. Glavni finansijeri ovog projekta bili su Nemci. Od tada je južni deo pokrajine pod kontrolom elektromreže Kosova i Tirane, a severni pod Beogradom. Priština želi da objedini elektrosistem kako bi mogla da naplaćuje struju i inkasira tako u svoj budžet i zato je za njih veoma važan „Valač”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike