Albanci najavljuju upad na Valač? Zabrinjavajuća izjava iz Vjosinog kabineta!

06.11.2021

20:29

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta upozoravao da će Albanci početkom novembra pokušati da zauzmu Valač

Albanci najavljuju upad na Valač? Zabrinjavajuća izjava iz Vjosinog kabineta!
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Šef kabineta predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani, Bljerim Velja, poručio je Beogradu da se Valač ne nalazi u Srbiji.

Velja je u objavi na Tviteru dodao kartu tzv. Kosova sa šematskim prikazom prenosa električne energije, na kojoj su označeni i Gazivode i Valač, trafo-stanica koja gotovo u potpunosti strujom snabdeva Srbe na severu Kosova i Metohije.

- Zvaničnici Vlade Srbije šire lažne informacije i prete silom, kao da je Valač u njihovom posedu. Jasno je da nije, u posedu je (tzv.) Kosova - naveo je Velja.

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta upozoravao da će Albanci početkom novembra pokušati da zauzmu Valač.

Jedan od segmenata koje Priština nije ispunila Briselskim sporazumom jeste energetika. Predlagano je da budu formirane dve ćerke firme EPS-a, koje je trebalo da dobiju licencu za rad na Kosovu, a koje bi se bavile trgovinom i distribucijom električne energije. Kosovski Albanci su pribegavali raznim smicalicama, pa je tako odbijeno da budu formirane te firme pod izgovorom da su tražile dozvolu za rad na Kosovu i Metohiji. Inače, trafostanica „Valač” je vlasništvo „Elektromreže Srbije”.

Uprkos tome, sredinom 2009. EMS je izgradila trafostanicu „Mali Zvečan”, koja za trećinu povećava snagu struje u severnom delu Kosova i Metohije. Ona je povezana s trafostanicom „Valač” dalekovodom dugačkim više od četiri kilometra i u potpunosti osigurava rezervno napajanje trafostanice „Mitrovica 1”, koja snabdeva severnu Kosovsku Mitrovicu. U projekat je uloženo 122,5 miliona dinara i sav novac je obezbedila „Elektroprivreda Srbije”, a ovim je omogućeno da više od 10.000 stanovnika opštine Zvečan i Mitrovice imaju stalno napajanje strujom.

Još decembra 2019. godine „Kosovska elektromreža” (KOSTT) s albanskim „Operatorom prenosnog sistema” (OST) potpisala je sporazum o uspostavljanju njihovog energetskog regulatornog bloka u Tirani i o tome obavestila ENTSO, organizaciju koja praktično predstavlja evropsku energetsku uniju. Glavni finansijeri ovog projekta bili su Nemci. Od tada je južni deo pokrajine pod kontrolom elektromreže Kosova i Tirane, a severni pod Beogradom. Priština želi da objedini elektrosistem kako bi mogla da naplaćuje struju i inkasira tako u svoj budžet i zato je za njih veoma važan „Valač”.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike