Nesvakidašnji odgovor manastira Visoki Dečani na uvrede i nacionalističke reakcije (VIDEO)

01.11.2021

11:18

0

Iz Dečana su na napade odgovorili snimkom violinistkinje iz Japana, koja je pokazala kako se neguje svetska baština

Nesvakidašnji odgovor manastira Visoki Dečani na uvrede i nacionalističke reakcije (VIDEO)
Visoki Dečani odgovor Twitter - Copyright Twitter/@DecaniMonastery

Na uvrede i nacionalističke reakcije, koje su usledile neposredno nakon apela izvestioca Evropskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon da se poštuje odluka Vrhovnog suda o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani, iz manastira je stigao neobičan odgovor.

Na zvaničnom Tviter nalogu Visokih Dečana, objavljen je snimak japanske violinistkinje, koja je posetila manastir i koja je ispred manastira odsvirala jednu muzičku numeru.

Iz manastira su poručili da taj snimak najbolje pokazuje kako se neguje svetska kulturna baština.

"Posle apela Viole fon Kramon na kosovske vlasti da sprovedu odluku Ustavnog suda o manastiru Visoki Dečani, pojavile su se nacionalističke reakcije i uvrede u nekim albanskim medijima. Odgovaramo snimkom koji prikazuje posetiteljku iz Japana, koja je pokazala kako se neguje svetska baština", ističu iz manastira Visoki Dečani.

 

 

Ovakav potez pozdravila je i Viola fon Kramon koja je u komentaru na objavu napisala da bi volela da uživa u jednom ovakvom trenutku i ponovila da je manastir Visoki Dečani "neverovatno mesto i važno za građane Kosova".

"Hvala vam za ovo! Volela bih da to čujem uživo u jednom trenutku. To je neverovatno mesto i važno za građane Kosova", istakla je Fon Kramon.

 

 

Podsetimo, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon pozvala je kosovsku vladu da sprovede presudu o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani. 

Ona je na Tviteru poručila da nasleđe Srpske pravoslavne crkve na Kosovu mora biti zaštićeno i uživati puna prava.

Na izjavu Viole fon Kramon reagovalo je Udruženje istoričara Kosova „Alji Hadri“, ogranak u Dečanima, poručivši da je odluka o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani neustavna i nezakonita i da kao takva neće biti sprovedena, prenosi "Gazeta ekspres".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike