Ni apel lobistkinje za nezavisnost ne pomaže: Udruženje istoričara Kosova prkosi Violi fon Kramon

01.11.2021

09:01

0

Ona je na Tviteru poručila da nasleđe Srpske pravoslavne crkve na Kosovu mora biti zaštićeno i uživati puna prava

Ni apel lobistkinje za nezavisnost ne pomaže: Udruženje istoričara Kosova prkosi Violi fon Kramon
Copyright Visoki Dečani/Profimedia

Na izjavu izvestioca za Kosovo u Evropskom parlamentu Viole fon Kramon da kosovska vlada mora da sprovede ustavnu presudu o vraćanju imovine ovom manastiru reagovalo je Udruženje istoričara Kosova „Alji Hadri“, ogranak u Dečanima, poručivši da je odluka o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani neustavna i nezakonita i da kao takva neće biti sprovedena, prenosi "Gazeta ekspres".

“Viola fon Kramon treba da zna da ne treba primenjivati ​​neustavnu i nezakonitu odluku Ustavnog suda Kosova iz maja 2016. godine o imovini preduzeća ‘Apiko’ i ‘Ilirija’, jer ona proističe iz zakona iz vremena nasilnih mera Miloševićevog doba. Protiv zakona, odluka i podzakonskih akata iz Miloševićevog doba, sve demokratske države sveta, uključujući i Nemačku, borile su se i smatrale ih diskriminatorskim“, navodi se u saopštenju Udruženja istoričara Kosova.

Oni ističu da i Viola fon Kramon i svi drugi međunarodni zvaničnici treba da znaju da manastir Visoki Dečani niko ne ugrožava, i da ga ugrožava zlonamerna politika srpskog osoblja u manastiru Dečani.

“Imovina preduzeća ‘Apiko’ i ‘Ilirija" mora da se vrati na upravljanje opštini Dečani. Ta imanja pripadaju Dečanima, a ne Savi Janjiću“, napisali su dečanski istoričari.

Ustavni sud Kosova je 2016. godine potvrdio vlasništvo manastira nad 24 hektara zemlje.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon pozvala je juče kosovsku vladu da sprovede presudu o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani. 

Ona je na Tviteru poručila da nasleđe Srpske pravoslavne crkve na Kosovu mora biti zaštićeno i uživati puna prava.

Ona je uz objavu na Tviteru postavila fotografiju sa ocem Savom Janjićem. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike