Neki ćemo na izbore, a neki nećete: Opozicija ne krije da nema program, jedina ideologija - biti protiv Vučića

11.10.2021

18:43

0

Lideri dela bojkot-opozicije i dalje nisu sigurni da li će na izbore ili ne

Neki ćemo na izbore, a neki nećete: Opozicija ne krije da nema program, jedina ideologija - biti protiv Vučića
boris dragan vuk bosko pavle - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Redovni predsednički i beogradski i, najverovatnije, vanredni parlamentarni izbori biće održani aprila sledeće godine, ali još nije poznato ko će sve izaći pred birače. 

Pored vladajuće Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, koje će svakako učestvovati u izbornoj trci, izlazak na izbore najavili su koalicija Demokratske stranke Srbije i Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije i pokret Dveri. „Zelena“ grupacija okupljena oko pokreta Ne davimo Beograd i bivšeg gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića nudi izlazak u više programski i ideološki bliskih kolona, ali uz saradnju i podršku u izbornom procesu, te uz obavezu nenapadanja. 

Ostale opozicione stranke, koje su bojkotovale prethodne izbore, još vagaju šta im je činiti. Neki su najavili da će do kraja oktobra saopštiti odluku. Njihov je ulog veliki, jer ako ne dobiju podršku glasača, to bi za neke moglo da znači i kraj političke karijere. 

Od bojkota više štete nego koristi

Jer bojkot, sada je svima jasno, nikome od njih nije doneo ništa, a mnogo su izgubili. Ukoliko na izborima pokažu da nemaju ni podršku birača, više ne bi imali izgovora. Osim da ponavljaju da izbori nisu fer. A posle međustranačkog dijaloga i predloga evroparlamentaraca čak i taj adut im je izbačen iz ruku.

Dakle, izlazak na izbore za njih će predstavljati pitanje opstanka na političkoj sceni. Analitičari procenjuju da će, na kraju, svi ući u izbornu trku. Jasno je da bez ulaska u Skupštinu stranke teško mogu da prežive. Neki smatraju da, ako se ne pojave na predstojećim izborima, mogu da stave katanac na bravu.

(Ne)izlazak na izbore

Lider Dveri Boško Obradović javno je rekao da će taj pokret izaći na izbore, kao i da će on biti predsednički kandidat. Uz vlast, napada i opoziciju optužujući je za „zamajavanje sa platformama“, te smatra da će, na kraju, svi izaći na izbore, samo sada to ne smeju da priznaju. Poručuje da nije zainteresovan za obnovu „bivšeg režima“, te da „ma koliko ima ljudi koji podržavaju bivšu vlast, još više je onih koji nisu za povratak na staro“, napisao je na Tviteru.

Tanjug/Jadranka Ilić
Boško Obradović

Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde još nije doneo odluku, ali je najavio da će do kraja oktobra saopštiti da li će na izbore ili ne. Najavio je dogovor sa Demokratskom strankom, Pokretom slobodnih građana, Narodnom strankom i Pokretom za preokret. 

Isto je saopštio i Pokret slobodnih građana, pa se veruje da će i Demokratska stranka do kraja meseca izaći u javnost.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić poručuje da bi opozicija, ako odluči da učestvuje na izborima, trebalo da nastupi jedinstveno na svim nivoima. Kako planiraju da pomire razlike i netrpeljivost koja je rasturila i prethodne saveze, ostaje da se vidi. 

Predsednički kandidat

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić priznaje, zapravo, da opozicija nema program ni ideologiju, već da će glas za nju biti glas „protiv Vučića“.

A. K./ATAImages
Boris Tadić

Lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, smatra da može da pobedi u trci za predsednika Srbije, ali još nije doneo odluku o izlasku na izbore. On, takođe, poziva opoziciju na ujedinjenje. Onu istu opoziciju sa kojom se već u više navrata razjedinio.

I, dok se većina opozicionih lidera u izjavama za javnost „nećka“ hoće li ili ne na izbore, analitičari procenjuju da oni, zapravo, uveliko rade na izlasku na izbore, o čemu svedoče obilasci gradova širom Srbije, pokušavajući da na taj način provere podršku. 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: I.K.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike