Samoća me ubija: Potresno svedočenje Dragice Gašić

25.10.2021

07:01

0

Autor: I.K.

Dragica Gašić je srpska povratnica u Đakovicu, na Kosovu i Metohiji

Samoća me ubija: Potresno svedočenje Dragice Gašić
Kosovo onlajn printscreen

Mada je prošlo nekoliko meseci od njenog povratka u Đakovicu, Dragica Gašić još ne može ni u prodavnicu da uđe, kako bi se snabdela osnovnim životnim namirnicama. Ona ističe da, uprkos svemu, neće da napusti svoj stan i da je zahvalna Kosovskoj policiji što je sve vreme čuva.

-Da nije policije odavno bih napustila stan, počinje za Kosovo onlajn svoju priču srpska povratnica u Đakovicu.

Dodaje da su policajci 24 sata ispred njene zgrade i da brinu o njenoj bezbednosti.

Kosovo onlajn printscreen
Dragica Gašić

 

-Da mi nešto kupe ne smeju ni oni, kažu da nije njihova dužnost da mi kupuju namirnice, nego da me čuvaju. Dolaze i pitaju me kako sam i da li imam neki problem, kaže Gašić.

Očekivala je da će, nakon povratka u svoj rodni grad, ostvariti komunikaciju sa nekadašnjim komšijama i ističe da je u toj proceni pogrešila. Zbog toga je dodatno narušila zdravstveno stanje koje je, dodaje, ionako krhko, jer godinama boluje od dijabetesa.

-Neophodno je da me doktor obiđe, da mi izmeri pritisak i šećer. Malo sam i zbog psihičkog stanja počela da se tresem, valjda zbog samoće i straha. Ubija me ta samoća i slabo mi ko dolazi osim turskih vojnika Kfora. Ponedeljkom i četvrtkom dođu i njima se radujem, kroz suze priča Dragica Gašić.

Kosovo onlajn printscreen
Dragica Gašić

U snabdevanju namirnicama i osnovnim životnim potrebama pomaže joj i prijatelj Vuksan Gojković iz Kline.

-Pre je dolazio svaki drugi dan, sad od vikenda do vikenda. Ne radi nigde, nema para za gorivo, jer sve to iziskuje troškove. Čujemo se telefonom i pita me kako se snalazim. I on je u teškoj situaciji, bez plate i roditelji su mu bolesni, ispričala je Dragica Gašić.

Posredstvom medija čula je za slučaj Marije Novaković iz Prištine, koja je podnela zahtev da se vrati u svoj rodni grad i stan koji joj je trenutno uzurpiran.

-Neće ona da pogreši ako se vrati. U Prištini je drugačiji narod i kulturniji. Ona će bolje da prođe nego ja, kazala je Gašić.

Kosovo onlajn printscreen
Dragica Gašić

Dragica Gašić je zahvalna ljudima dobre volje, koji joj pomažu i pružaju podršku. Potrebni su joj stolice i sto. Sa dolaskom jeseni i kišnih dana nastao je i novi problem, jer deo stana prokišnjava i potrebno je renoviranje.

Lokalna vlast u Đakovici još ne dozvoljava ugradnju novih blindiranih ulaznih vrata, koja je dobila za stan, kako bi osigurala svoju bezbednost.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti