Sedim u četiri zida, do grada ne mogu ni da idem: Jedina Srpkinja u Đakovici priznaje šta joj najteže pada

14.10.2021

17:44

0

Autor: M. I.

Neću otići iz Đakovice jer je ovo moj stan i ja sam na svome, rekla je Gašićeva

Sedim u četiri zida, do grada ne mogu ni da idem: Jedina Srpkinja u Đakovici priznaje šta joj najteže pada
Copyright Dragica Gašić, Printscreen / Youtube

Jedina srpska povratnica u Đakovici, Dragica Gašić, nije imala problema tokom niti posle incidenata koji su se u sredu dešavali u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, ali dodaje da je posetio policajac.

Kaže da je upoznata sa nemilim događajima na severu Kosmeta.

- Incidente u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu sam gledala na televiziji. Moram da kažem da me je posle toga posetio policajac i pitao me da li je mene neko uznemiravao, ispričala je ona za 24sedam. 

Ispričala je da se u sredu rano ujutru desio manji incident ispred njene zgrade, ali da ne može da tvrdi da to ima veze s njom.

Dragica Gašić, RT Gračanica printscreen
 

- Oko 4.45 časova ujutru ispred moje zgrade više puta je prošao crni automobil sa glasnom muzikom. Kružili su okolo par minuta. Međutim, ubrzo je došla policija, zaustavila ih i nešto su sa njima pričali. Posle se nisu vraćali, ispričala je ona.

Zatvorena u četiri zida

Srpska povratnica kaže da u poslednjem periodu nije imala većih problema sa Albancima.

- Komšije me nisu dirale. Prođu pored mene, ne razgovaraju sa mnom i ne pozdravljaju, ali me i ne diraju. Ja iz stana ne izlazim i ne razgovaram ni sa kim. Zatvorena sam u četiri zida. Jedino nekada izađem na terasu i moram da priznam da mi komšije i prolaznici nisu ništa dobacivali. Kako je u gradu, ne znam, jer tamo ne mogu da idem, kazala je ona.

Podsetimo, Dragica Gašić se početkom juna ove godine vratila u svoj stan, koji joj je dodelila Skupština opštine Đakovica 1997. godine. Njen dolazak je izazvao burne reakcije lokalnog albanskog stanovništva, pa su organizovani i protesti na kojima je zahtevano da se Gašićeva istera iz stana. Dragici su na vrata lepljene slike ubijenih žena, a opština Đakovica je protiv nje čak podnela i tužbu u kojoj je zahtevala da joj se “otkaže ugovor o zakupu stana sa privremenom meromu”. Ipak, Osnovni sud u Đakovici je tu tužbu odbacio kao neosnovanu.

Dodaje da nije rešila sve probleme.

- Nažalost, stan mi prokišnjava, a struju u jednoj sobi nemam. Predsednik opštine mi i dalje ne dozvoljava da stavim blindirana vrata iako svi ostali u zgradi imaju ista. Problem je i što sam, kada sam došla ovde, ponela samo letnju garderobu, a nemam načina da sada odem po zimske stvari. Automobil nemam, tako da nemam način da donesem odeću iz Smederevske Palanke, gde sam ranije živela. 

Hranu joj donosi prijatelj

Dragica dodaje da joj i dalje pomaže prijatelj iz Kline.

Dragica Gašić, Kancelarija za KiM
 

- Moj prijatelj, Vuksan Gojković mi donosi hranu. To nije mnogo, ali je dovoljno. Nažalost, on je nezaposlen i roditelji su mu bolesni pa je i njemu veliki problem da me često posećuje. Veoma mi je žao što nema posao jer je taj momak mnogo učinio za mene i gledam ga kao sina. On je jako vredan i kad god nekome treba, on mu popravlja električne uređaje. Srba je u njegovoj okolini malo, a Albanci neće da ga zovu, tako da nema prilike da zaradi nešto novca, kaže Dragica i dodaje:

- Moj ceo život je bio težak i naučila sam da se snalazim, tako da ću uvek imati šta da pojedem i popijem, a to je najvažnije. 

Decu nije videla pet meseci

Teško joj pada, priznaje, što je u Đakovici sama i odvojena od porodice.

- Najteže mi je što dugo nisam videla decu. Pet meseci nisam videla sinove. Čujemo se telefonom i video pozivom, ali nije to kao kada se vidite s nekim uživo. Nadam se da ću uskoro imati prilike da vidim sinove, kazala je ona.

Dragica je dodala da će da nastavi borbu jer ne uzima ništa tuđe, nego samo brani svoje. 

- Nadam se da će da bude bolje, jer da se ne nadam otišla bih u centralnu Srbiju. Ali neću otići jer je ovo moj stan i ja sam svoja na svome. Sud je i presudio da niko ne može da me istera, što znači da i oni znaju da sam u pravu, rekla je ova hrabra žena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike