Nedelja usred srede: Uvode se kovid propusnice, izbori na KiM, uhapšena Dijana Hrkalović, preminuo Marko Živić

20.10.2021

18:17

0

Premijerka Srbije najavila je uvođenje kovid propusnica od subote u 22 sata

Nedelja usred srede: Uvode se kovid propusnice, izbori na KiM, uhapšena Dijana Hrkalović, preminuo Marko Živić
nedelja usred srede 2010 - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović, AP/Darko Vojinović, srbija.gov.rs, Ata images

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će od subote u 22 sata biti uvedene kovid propusnice za ulazak u ugostiteljske objekte.

Na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji i Srbi i Albanci su rekli svoje. 

Ove nedelje Srbija je dobila pozitivan Izveštaj Evropske, ali i Venecijanske komisije. 

Dijana Hrkalović je iza rešetaka zbog sumnje da je trgovala uticajem.

Napustio nas je uvek nasmejani Marko Živić.

U noćni provod uz kovid propusnicu

Na današnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da se u Srbiji uvedu kovid propusnice. Uredba o uvođenju kovid sertifikata trebalo bi da bude usvojena na sutrašnjoj sednici Vlade. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić objasnila je da se od 23. oktobra od 22 sata uvode kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru. 

ATAImages/ Antonio Ahel
premijerka Ana Brnabić pojašnjava detalje kovid propusnica

Validan sertifikat predstavlja potvrda o drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine, koja nije starija od sedam meseci.

-Ukoliko ste primili drugu dozu, a niste nakon sedam meseci treću, sertifikat neće biti validan. Takođe, tu spada i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, kao i negativan antigenski test koji je validan samo 48 sati. Takođe će važiti i potvrda o preležanoj koroni u proteklih 210 dana, objasnila je premijerka.

Ona je najavila i da će sve moguće inspekcije biti angažovane na primeni mera.

Uspeh Srpske liste i debakl Aljbina Kurtija

Proteklog vikenda na Kosovu i Metohiji održani su lokalni izbori. Srpska lista već u prvom krugu pobedila je u devet od 10 opština sa većinski srpskim stanovništvom. Istovremeno, Samoopredeljenje, stranka Aljbina Kurtija, premijera privremenih prištinskih institucija, nije u prvom krugu odnela pobedu ni u jednoj opštini, samim tim ni u opštinama gde je trenutno na vlasti.

Tanjug/AP/Darko Vojinović
 

Ovi izbori održani su u atmosferi nasilja koje se odigralo samo nekoliko dana ranije, kada su do zuba naoružani pripadnici kosovske policije, ali i Rosu upali u Severnu Mitrovicu, navodno u akciji suzbijanja krijumčarenja, nakon čega je bila podignuta i borbena gotovost Vojske Srbije. U napadima policije, iz vatrenog oružja pogođen je Srećko Sofronijević koji je nakon operacije prebačen u Beograd. 

Dva izveštaja o napretku Srbije

Evropska komisija će u okviru godišnjeg Izveštaja o Srbiji preporučiti otvaranje dva klastera i to na osnovu Izveštaja u kojem se konstatuje napredak Srbije u usklađivanju sa EU merilima posebno u oblasti politike oprezivanja i energetike. Evropska komisija u najnovijem Izveštaju o situaciji u Srbiji za period od juna 2020. godine do juna 2021. godine konstatuje ”ograničen napredak” u oblastima reforme javne administracije, pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i medija.

srbija.gov.rs
 

Gotovo istovremeno, stigao je i Izveštaj Venecijanske komisije o ustavnim promenama u kojem su pozdravljeni amandmani kojima bi Ustav Srbije trebalo da se uskladi sa evropskim i međunarodnim standardima u oblasti pravosuđa. 

Venecijanska komisija, kao telo stručnjaka za ustavno pravo Saveta Evrope, u svom mišljenju poziva opoziciju u Srbiji da se uključi u proces ustavnih reformi i preporučuje dodatna poboljšanja u vezi sa izborom i sastavom visokih sudskih i visokih tužlačkih saveta.

Uhapšena Dijana Hrkalović 

Nekadašnja generalna sekretarka MUP-a Srbije Dijana Hrkalović uhapšena je i određen joj je pritvor zbog sumnje da je trgovala uticajem. 

Ilustracija/Pixabay/24sedam
 

Trgovina uticajem odnosi se na skrivanje dokaza nakon ubistva Vlastimira Miloševića na šinama u centru Beograda. Za taj zločin sudilo se Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, ali ih je sud oslobodio jer su dokazi prikupljeni u istrazi kontaminirani. Sumnja se da je Hrkalovićka te dokaze sklanjala i uništavala u interesu Belivuka.

Ispituje se i njena umešanost u stvaranje paralelnih struktura u okviru MUP.-a preko kojih je ona, kako je optužuju mediji ali bez čvrstih dokaza, otkrivala za kavački klan gde se nalaze škaljarci koji su potom likvidirani.

Preminuo Marko Živić: Uvek nasmejan, vedar, šarmantan i jedinstven

Glumac Marko Živić preminuo je u 50. godini od posledica koronavirusa.

Bio je u stalnoj glumačkoj postavi u Pozorištu na Terazijama, i stalni član Beogradskog dramskog pozorišta gde je igrao u predstavama "Kad su cvetale tikve", "Ne igraj na Engleze", "Sviraj to ponovo, Sem", "Let iznad kukavičjeg gnezda", "Delirijum tremens", a igrao je i u drugim teatrima.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Živiću je 2008. godine otkriven zloćudni tumor koji mu je tada zahvatio delove jednjaka i želuca, ali se uspešno oporavio nakon zahtevne operacije. Živić je sahranjen na Novom groblju u Beogradu u prisustvu porodice, brojnih prijatelja i kolega.

Poslednji put na daskama koje život znače igrao je 27. i 28. avgusta “Let iznad kukavičjeg gnezda”, a kostim iz predstave položen je u sanduk u kojem je sahranjen. Kolege i prijatelji pamtiće ga kao uvek nasmejanog, vedrog, šarmantnog i jedinstvenog

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike