Holbrukov saradnik i Bajdenov prijatelj: Ko je Kristofer Hil koji bi mogao da postane novi ambasador SAD u Srbiji?

13.10.2021

18:14

0

Autor: M. I.

Kako se navodi u procenama dolazak Hila bi mogao da znači da SAD planiraju da uzmu aktivnije učešće na Balkanu

Holbrukov saradnik i Bajdenov prijatelj: Ko je Kristofer Hil koji bi mogao da postane novi ambasador SAD u Srbiji?
Profimedia

Američki diplomata Kristofer Hil mogao bi da bude imenovan za novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji. Prema pisanju medija, on bi na mestu ambasadora zamenio Entonija Godfrija, diplomatu koji je u Beogradu od novembra 2019. godine. 

Zanimljivo je da je i prva služba Kristofera Hila bila Beograd, a budući da ima 69 godina, i u penziju bi mogao da ode iz našeg glavnog grada.

On je dugo u diplomatiji, upoznat sa situacijom u regionu i blizak je prijatelj i saradnik američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Kako se navodi u procenama dolazak Hila bi mogao da znači da SAD planiraju da uzmu aktivnije učešće na Balkanu.

Izaslanik američkog predsednika u vreme NATO agresije

Hil je američki diplomata koji potiče iz diplomatske porodice, pošto mu je i otac bio diplomata.
Stejt departmentu se pridružio 1977. godine, a prvo nameštenje u inostranstvu bilo mu je u ambasadi SAD u Seulu od 1983. do 1985. godine.

Profimedia

 

Bio je ambasador SAD u Albaniji od oktobra do decembra 1991. godine, Severnoj Makedoniji od 1996. do 1999. godine, a u Srbiji ga najviše pamte po tome što je bio specijalni izaslanik američkog predsednika za Kosovo i Metohiju 1998. i 1999. godine, u vreme NATO agresije na našu zemlju. Hil je bio jedan od tri glavna pregovarača (EU je predstavljao Volfgang Petrič, a Rusiju Boris Majorski) koji su vodili razgovore pre konferencije u Rambujeu.

O Kosovu i Metohiji govorio je 2019. godine, kada je rekao da nije protiv promene granica, ali uz oprez. On je istakao „da je korekcija granica važno pitanje, koje ne može biti rešeno bez dobrog poznavanja situacije i sagledavanja kako bi na to reagovali građani“.

Holbrukove pohvale

Takođe, učestvovao je i u pregovorima koji su doveli do kraja rata u BiH i Dejtonskog sporazuma.
Bio je najbliži saradnik Ričarda Holbruka tokom Dejtonskih mirovnih pregovora 1995. godine. Holbruk ga je u svojoj knjizi o Dejtonu opisao kao „briljantnog, neustrašivog i polemički nastrojenog“. 

Kako ga je opisao Holbruk, „Hil je u isto vreme bio i smiren i strastven, što je dodatno unapredilo njegove ekstremno dobre pregovaračke veštine“.

Profimedia

 

Hil je 2005. bio i na čelu američke delegacije koja je pregovarala sa Severnom Korejom o smirivanju nuklearne krize.

Potom je bio ambasador u Poljskoj od 2000. do 2004. godine i u Južnoj Koreji od 2004. do 2005. godine, kada je postao pomoćnik državnog sekretara SAD za Istočnu Aziju i Pacifik

Poslednja diplomatska služba bila mu je na mestu ambasadora SAD u Iraku, gde je proveo 16 meseci sve do diplomatske penzije 2010. godine.

Kristofer Hil dobio je nagradu za mir Fondacije „Robert Frejzer“ za svoju ulogu u pregovorima o Kosovu. Makedonska vlada dodelila mu je zvanje počasnog građanina zbog zasluga tokom njegove ambasadorske misije u Skoplju.

Ambasada: Godfri ostaje fokusiran na posao

Ambasada SAD je, povodom navoda da bi ambasadora Entonija Godfrija na dužnosti mogao da zameni Kristofer Hil, navela da "Godrfi ostaje fokusiran na posao ambasadora SAD u Srbiji", a da za imenovanje novog ambasadora postoji procedura.

- Svaka nominacija novog ambasadora dolazi iz Bele kuće. Ambasador Godfri je na poziciji ambasadora dve godine i služi na zadovoljstvo predsednika - navedeno je iz ambasade SAD.

Dodaju da postoji procedura oko izbora ambasadora.

- Kada Bela kuća bude objavila nominaciju za njegovog naslednika, ta nominacija ide u Senat gde se održava rasprava, i u zavisnosti od ishoda sledi glasanje o predlogu - navodi se u saopštenju.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti