Ministarka Popović: Glavni cilj izmena Ustava je "isterivanje" politike u izboru sudija i tužilaca

13.06.2021

14:29

0

Autor: I.K.

Građani će se o ustavnim promenama izjašnjavati na referendumu na jesen

Ministarka Popović: Glavni cilj izmena Ustava je "isterivanje" politike u izboru sudija i tužilaca
ATA Images/Antonio Ahel

Na ustavnim promenama se intenzivno radi i građani će se o njima već na jesen izjašnjavati na referendumu, rekla je ministarka pravde Maja Popović.

Ona je istakla da je glavni cilj izmena “isterivanje” politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tuzilaca i zamenika javnih tužilaca, čime će vladavina prava biti znatno unapređena.

“Predloženim promenama Ustava treba da bude isključeno učešće politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, što će omogućiti veću nezavisnost sudija i veću samostalnost javnih tužilaca. To će nesumnjivo doprineti jačanju vladavine prava i povećavati pravnu sigurnost u našoj zemlji, čime Srbija postaje privlačnija za strane investicije koje će dovesti do povećanja standarda naših građana”, rekla je Popović za Kurir.

“Promene Ustava predstavljaju prvu i najznačajniju aktivnost u akcionom planu za pregovaračko poglavlje 23, od koje zavisi i ispunjenje brojnih drugih aktivnosti u okviru ovog pregovarackog poglavlja. Ukoliko do promena dođe to će svakako značiti jačanje vladavine prava i napredak Srbije u jednoj važnoj oblasti, a samim tim i bolje ocene u procesu pregovora za članstvo u EU”, rekla je ministarka pravde.

pročitajte još

Na pitanje da li će Srbija ponovo uputiti inicijativu da haški optuženici služe kazne u matičnim zemljama, pošto je to pitanje aktuelizovala presuda Ratku Mladiću, Popović kaže da će Srbija insistirati da svi njeni državljani kojisu osuđeni pred Haškim tribunalom kaznu zatvora služe u svojoj zemlji.

“U tim naporima imamo punu podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je u svom izlaganju na poslednjoj sednici Saveta bezbednosti UN jasno i nedvosmisleno istakao da će Srbija nastaviti da se bori za poštovanje međunarodnog prava, da ozbiljno shvata svoju obavezu da sarađuje sa Tribunalom, ali i zabrinutost što se najviše osuđuju Srbi , dok za zločine nad Srbima gotovo da nije bilo osuđujućih presuda.”, rekla je ministarka Popović.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti