Napadi na Srbe zarad prikupljanja glasova: Povratak Srbije na geopolitičku scenu niko ne može da zaustavi

15.10.2021

19:00

0

Autor: M. I.

Srbi nose breme velike nacije i kao takvi uvek će da budu na meti okolnih naroda

Napadi na Srbe zarad prikupljanja glasova: Povratak Srbije na geopolitičku scenu niko ne može da zaustavi
djukanovic izetbegovic kurti milanovic - Copyright AP Photo/Visar Kryeziu Risto Bozovic Markus Schreiber Majdi Mohammed

Dešavanja na severu Kosova i Metohije pre dva dana nisu ništa drugo nego pokušaj Aljbina Kurtija da, u poslednji čas pre lokalnih izbora, pokuša da popravi svoj rejting među biračima. To smatra i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je izjavio da je Kurti poslao ROSU i policiju tzv. države Kosovo u srpske sredine kako bi imao šta da ponudi svojim glasačima, pošto nema šta drugo.

I zaista, pozicija Aljbina Kurtija nije nimalo zavidna. Naprotiv. On je u prethodnom periodu uspeo da postigne gotovo nemoguće: da čak i SAD delimično ublaže bezuslovnu podršku Prišitni. To je svojevremeno, u izjavi za 24sedam, primetio i Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost.

Profimedia
 

- Jasno je da su SAD najznačajniji autoritet u Prištini. To albanski lideri čak i ne kriju. Neki od njih su bili iskreni, poput Haradinaja, i rekli da prvo čekaju šta će SAD da urade u međunarodnoj areni pa da se oni tome pridruže. Ipak, Amerikanci imaju problem s tim što je Kurti potpuni ekstremista. To su bili i njegovi prethodnici, ali razlika je u tome što je Kurti potpuni fanatik i sebi pridaje neke mesijanske uloge. On je apsolutno “operisan” od bilo kakve vrste sposobnosti za kompromis i dijalog. Amerikanci zbog toga nisu srećni. Zato čak i Bajdenova administracija povlači poteze koji govore u prilog tome da imaju razumevanja za stav Beograda kada je reč o "Otvorenom Balkanu" i akcijama koje su usmerene na stabilnost ovog dela Evrope. S druge strane, nemaju razumevanja za ono što čini Kurti i za njegove akcije koje su usmerene isključivo na dizanje njegovog ličnog rejtinga pred lokalne izbore u pokrajini – rekao je Rajić.

Podrška stranih sila

Naravno, Kurti, čak i da je hteo, nije mogao i smeo samostalno da pokrene akciju napada na srpske sredine na severu Kosmeta. To je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa Srbima iz južne pokrajine i ukazao na to da je Priština imala "zeleno svetlo" i podršku jedne zemlje izvan Evropske unije.

AP Photo/Bojan Slavković
 

Ubrzo posle te njegove izjave, na Tviteru se oglasila Ambasada Velike Britanije koja je pružila podršku prištinskim vlastima. Neko naivan bi pomislio da je to slučajnost, ali poznavaoci međunarodnih odnosa znaju da se takve stvari nikada ne dešavaju slučajno.

Antisrpski šablon

Ono što je mnogima promaklo da primete jeste da Kurtijeva odluka, da izazove krvoproliće na severu Kosmeta, nije izuzetak u ponašanju političara iz regiona. Naprotiv, to je deo šablona koji je prisutan i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Praktično, gde god žive Srbi političari drugih nacija prikupljaju političke poene napadajući naše sunarodnike. Na Kosmetu je to samo ogoljeno do krajnjih granica, pa se na Srbe puca bojevom municijom, dok se Kurtijeve „kolege“ iz nama susednih država i dalje zadržavaju na pretnjama.

Treba samo pogledati izjave političara iz regiona pred svake izbore. Dok Bakir Izetbegović redovno preti ukidanjem Republike Srpske i centralizacijom BiH, „levičar“ Milanović naprasno počinje da priča o precima koji su bili u ustašama, a DPS pokušava da otme srpske svetinje u Crnoj Gori i dodeli ih opskurnoj nevladinoj organizaciji koja se predstavlja kao crkva.

Suverenost košta, poniznost još više

Srbi nose breme velike nacije i kao takvi uvek će da budu na meti okolnih naroda. Kao jedini zaista državotvorni narod, i jedini na prostorima bivše Jugoslavije koji je bio u stanju da izgradi sopstveno carstvo, Srbi će uvek da izazivaju zavist komšija. Takva je sudbina svih velikih nacija: Rusi, Nemci, Amerikanci, Britanci itd. nisu baš omiljeni među svojim susedima. Naš narod, iako ne veliki brojčano, svojim položajem, mentalitetom i istorijom predstavlja bitan faktor i, kao takav, uvek će da bude na meti.

Milan Maricic/ATAImages
 

Zato ne treba da čudi što Zapad već decenijama, pa i vekovima, direktno i indirektno, vrši pritiske na našu zemlju. Samo naivni mogu da pomisle da će se intenzitet tih pritisaka smanjiti ukoliko sagnemo glavu. Sramni period u kojem se Srbija izvinjavala onima koji su pobili desetine i proterali stotine hiljada naših sunarodnika nam je pokazao da to nije tako. Što je zvanični Beograd bio ponizniji, to su ponižavanja bila veća.

Onog trenutka kada je odlučila da ponovo vodi samostalnu i suverenu politiku, Srbija se vratila sebi i istorijskoj ulozi koja joj je namenjena. Taj put neće biti lak i treba očekivati mnoge prepreke: od novih napetosti na Kosmetu od udara na Republiku Srpsku i Srbe u Crnoj Gori. Ipak, Srbija se vraća na geopolitičku pozornicu i nikakvi pritisci, ma koliko jaki bili i ma odakle dolazili, više to ne mogu da zaustave.  

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike