Bajramov nakon Samita: Beograd ujedinio nesvrstane

12.10.2021

16:21

0

Autor: A. S.

Konferenciji je prisustvovalo 120 delegacija, šest šefova država i vlada i 50 ministara, kao i gosti, predstavnici međunarodnih organizacija

Bajramov nakon Samita: Beograd ujedinio nesvrstane
Tan2021-10-11_105416661_10 - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Sastanak na visokom nivou posvećen obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih u Beogradu, dalje je ujedinio Pokret, ocenio je, po završetku Samita, ministar inostranih poslova Azerbejdžana Džehun Bajramov.


Bajramov, čija zemlja predsedava Pokretom, je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem, ukazao da je Samit uspešan primer sastanka kojem su doprinele dve prijateljske zemlje - Azerbejdžan i Srbija.

On je istakao da je dvodnevni sastanak odlično organizovan od vlade dve zemlje, i da su zajednički napori doneli odličan rezultat, na koji mogu biti ponosni.

Podsetio je da je konferenciji prisustvovalo 120 delegacija, šest šefova država i vlada i 50 ministara, kao i gosti, predstavnici međunarodnih organizacija.

Preneo je da su delegacije pohvalile Azerbejdžan i Srbiju na zajedničkoj inicijativi da organizuju ovaj značajan događaj.

Na skupu, kaže, bilo je govora o istorijskoj važnosti Beogradske konferencije 1961. godine, o osnivačima Pokreta i njegovim plemenitim ciljevima, koji su predviđali unapređenje miroljubive koegzistencije u punoj saglasnosti sa principima iz Bandunga bez formalnog svrstavanja u bilo koji blok.

- Hvalili su mudrost i rešenost osnivača koji su osnovali drugu najveću međunarodnu platformu koja okuplja članove međunarodne zajednice koji slično razmišljaju. Potvrdili smo važnost multilateralizam u međunarodnoj saradnji - objasnio je Bajramov.

Rekao je da je bilo govora i o inicijativama koje je izneo predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, u ime Pokreta.

Kazao je da se još jedan važan događaj desio tokom konferencijie, da to je da su date preporuke za oporavak posle pandemije.

Bajramov se posebno zahvalio narodu i Vladi Srbije, kao i predsedniku Aleksandru Vučiću, te i svima koji su učestvovali u organizovanju skupa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike