"Kolonizatori", "genocid", "kasapin Milošević": Nova provokacija iz Prištine, Vjosi smeta Samit nesvrstanih

12.10.2021

07:56

0

Ni ova objava Osmanijeve nije zaobišla „kolonizatora“, „genocid“ i „kasapina Miloševića“

"Kolonizatori", "genocid", "kasapin Milošević": Nova provokacija iz Prištine, Vjosi smeta Samit nesvrstanih
Profimedia

Vjosa Osmani, predsednica privremenih institucija u Prištini, optužila je Beograd da „na konferenciji Pokreta nesvrstanih ponovo zloupotrebljava status posmatrača kako bi iskrivila istinu o državi Kosovo“.

Ona je to napisala na Fejsbuku samo par sati nakon što je bivši ministar spoljnih poslova tzv. Kosova Enver Hodžaj prozvao sadašnje zvaničnike u Prištini kako ignorišu konferenciju Nesvrstanih u Beogradu.

Ni ova objava Osmanijeve nije zaobišla „kolonizatora“, „genocid“ i „kasapina Miloševića“.

- Pod vođstvom kasapina Slobodana Miloševića, Srbija je izazvala nasilni raspad Jugoslavije, uzrokujući genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kao i flagrantno kršenje osnovnih principa Pokreta nesvrstanih. Kao zemlja kolonizator, sa destabilizujućom politikom, poricanjem genocida počinjenog nad nedužnim civilima i radnjama koje su svakodnevno u sukobu sa naporima za mir i stabilnost u našem regionu, Srbija dokazuje da je to u suprotnosti sa vrednostima na kojima se gradi Pokret nesvrstanih - navela je Osmani.

Potom je podvukla ono što ističe inače, uz još jedno spominjanje Miloševića.

- Nezavisnost Kosova priznao je znatan broj država članica Pokreta nesvrstanih. Međunarodni sud pravde 2010. godine potvrdio je da proglašenje nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo. Stoga pozivam sve države Nesvrstanih koje nisu priznale Kosovo, da se rukovode ovakvim tumačenjem MSP, a ne propagandom Srbije koja svoje korene vuče iz Miloševićevog mentaliteta - poručila je Osmani.

Dodala je i da Srbija, kako bi „doprinela dobrosusedskim odnosima između dve zemlje“, mora da odustane od napora da, kako je navela, „podrije međunarodni položaj Kosova, lobiranjem protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama i kampanjom protiv priznavanja nezavisnosti Kosova od drugih zemalja“.

Pošto Kosovo, kako kaže, ceni podršku koju joj je pružilo nekoliko država Nesvrstanih, zvaničnica iz Prištine se nada da će zemlje koje učestvuju na konferenciji u Beogradu istovremeno i „jasno odbaciti napore Srbije da zloupotrebi konferenciju za sprovođenje destabilizujućih političkih programa protiv Republike Kosovo i drugih zemalja u našem regionu“, piše Kossev.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A. B.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti