Pacoli kritikuje Kurtija, apeluje na formiranje ZSO

10.10.2021

12:24

0

Pacoli smatra da Priština ima pravo da uvede recipročne mere u bilo kojoj oblasti, ali da je takve mere trebalo unapred koordinisati sa partnerima, poput SAD i Evropske unije

Pacoli kritikuje Kurtija, apeluje na formiranje ZSO
Copyright Youtube printscreen

Priština bi trebalo da pronađe način da uspostavi Zajednicu srpskih opština, rekao je lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli te ocenio da obeležavanje godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih u Beogradu predstavlja izazov za Prištinu u procesu priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama.

Pacoli je u intervjuu za Kosovo onlajn rekao da je nedavna krizi na severu KiM odraz čestih razlika koje Priština ima sa saveznicima i rezultat situacije koja se menja u regionu i Evropi, gde, kako je ocenio, "geopolitika osnažuje Vučićevu Srbiju i čini je još agresivnijom nego što je bila".

Pacoli smatra da Priština ima pravo da uvede recipročne mere u bilo kojoj oblasti, ali da je takve mere trebalo unapred koordinisati sa partnerima, poput SAD i Evropske unije.

Pacoli je rekao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kada je reč o registarskim tablicama, uprkos obećanju da će pregovarati bolje sporazume, nije uspeo da učini ništa bolje nego što je bilo.

Ocenio je da je bilo strateški pogrešno što je specijalna jedinica kosovske policije postala deo sporazuma.

Pacoli smatra da će se i ubuduće, kad god bude trebalo rešiti nešto na severu KiM, ići u Brisel.

On je rekao da Priština mora da nudi rešenja i radi u partnerstvu sa Zapadom.

Osvrćući se na obavezu Prištine da formira Zajednicu srpskih opština, Pacoli je rekao da je skupština privremenih institucija ratifikovala sporazum iz aprila 2013. godine i ukazao da do danas nije video nikakav potez vlade da taj sporazum ne sprovede ili ospori legalno.

Izrazio je sumnju da se to može učiniti i misli da Priština mora pronaći način za sprovođenje međunarodnih obaveza koje je preuzela.

-Kosovo mora sesti s Vašingtonom i Briselom i pronaći modalitet koji odgovara Kosovu, koji ne dovodi u pitanje suverenitet ili ustavni poredak Kosova i koji ne bi učinio nikakvu štetu našim srpskim sugrađanima, smatra Pacoli.

Govoreći o ulozi SAD u dijalogu Beograda i Prištine, rekao je da SAD imaju punu koordinaciju s Evropskom unijom i da postoji samo jedan proces dijaloga koji se održava u Briselu, gde će američka uloga biti podsticaj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike