Đurić odbacio optužbe dijaspore zemalja regiona: Moramo da sačuvamo političku i ukupnu stabilnost

12.10.2021

07:05

0

Autor: I. P.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić odbacio je u ponedeljak tvrdnje da je Beograd odgovoran za podsticanje tenzija u regionu

Đurić odbacio optužbe dijaspore zemalja regiona: Moramo da sačuvamo političku i ukupnu stabilnost
Copyright TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Nema odgovornosti Srbije za političke tenzije i nesporazume u regionu, Srbija danas zaista želi da izađe iz matrice međudržavnih ili međunacionalnih sukoba, to je naš vitalni interes - poručuje Ambasador Srbije u SAD

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić odbacio je u ponedeljak tvrdnje da je Beograd odgovoran za podsticanje tenzija u regionu, reagujući na pismo koje su američkim zvaničnicima uputili udruženja i predstavnici crnogorske, albanske i bosansko-hercegovačke dijaspore u SAD.


- Mislim da nema odgovornosti Srbije za političke tenzije i nesporazume u regionu. Srbija danas zaista želi da izađe iz matrice međudržavnih ili međunacionalnih sukoba. To je naš vitalni interes - rekao je Đurić za "Glas Amerike".

On je istakao da je Srbija ta koja najviše gubi iz takve vrste retorike i te vrste političkih sukoba i sučeljavanja.

- Mi moramo da sačuvamo političku i ukupnu stabilnost u regionu. To je jedan od ključnih imperativa očuvanja našeg ekonomskog oporavka i rasta. A ekonomski oporavak i rast je ključni preduslov za zadržavanje mladih ljudi i uopšte stanovništva u regionu - rekao je Đurić.

Dodao je da se isticanje priče o ideologiji srpskog sveta "pretvorilo u neku vrstu strašila kojim se Srbija želi prikazati kao potencijalni hegemon u regionu", što je, kako je naglasio, potpuno suprotno od svega onoga što Beograd želi da postigne.

Đurić je poručio da ne želi da potcenjuje značaj pisma koje je uputila dijaspora zemalja iz regiona, ali je dodao da je na položaju ambasadora imao veoma prijatnih susreta sa predstavnicima "naših iseljenika koji pripadaju tim nacionalnostima" i da, kako je naveo, ne gledaju svi crno belo.

- Uvek imate ekstremnih udruženja i predstavnika. To nužno ne predstavlja stav većine... Uveren sam u to da nas do kraja godine očekuje još kongresnih pisama sa mnogo većim brojem potpisnika koja će biti usmerena na pozitivne teme iz naših bilateralnih odnosa i generalno vezane za saradnju u regionu i apostrofirati ono što u neposredno prethodnom periodu jesmo i što ćemo postići zajedno, rekao je Đurić.

Udruženja i predstavnici crnogorske, albanske i bosansko-hercegovačke dijaspore u SAD uputili su pismo Kongresu i američkim zvaničnicima u kojem izražavaju zabrinutost zbog, kako su ocenili, "sve ratobornijeg ponašanja vlade u Beogradu prema Crnoj Gori, Kosovu i BiH", i založili se za veći i aktivniji angažman Vašingtona u regionu Zapadnog Balkana.

Oni su u pismu izrazili uverenje da je to pitanje od najveće važnosti za SAD jer, kako tvrde, "direktno ugrožava mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana, a time i Evrope u celini", javio je Glas Amerike.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike