Lavrov objasnio: Rusija ne vrši nikakav pritisak na Zapadni Balkan

10.10.2021

18:31

0

Autor: A. S.

Ruski ministar večeras je doputovao u Beograd, gde je imao i sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Lavrov objasnio: Rusija ne vrši nikakav pritisak na Zapadni Balkan
Tan2021-10-10_2083498_0 - Copyright Tanjug

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je večeras da nisu tačne tvrdnje pojedinih iz međunarodne zajednice da Moskva pokušava da se meša u unutrašnje stvari zemalja Zapadnog Balkana, i naglasio da ona ima odnose koje se zasnivaju na uzajamnu korist, sa svima.


Lavrov je, na pitanje da prokomentariše sve češće optužbe pojedinih lidera na Balkanu, ali i iz Evrope da Rusija vrši snažan uticaj na zbivanja na Zapadnom Balkanu, rekao kako su na takve optužbe navikli.

- Na tvrdnje da Rusija navodno pokušava da se meša u život Zapadnog Balkana smo navikli. Imamo odnose sa Srbijom i drugim zemljama regiona koji se zasnivaju na uzajamnoj koristi, odnosno balansu interesa - objasnio je on.

Istakao je da Evropa kaže da oni polažu pravo na neke regione.

- Ranija šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla je da kada EU prisustvuje negde nemaju šta drugi da traže. EU smatra da može da sprovodi svoju politiku, koja je daleko od konstruktivne, i u regionima koji su daleko od Evrope. Nama govore da, tamo gde oni imaju interese, mi tamo ne treba da imamo inicijativu - skrenuo je pažnju Lavrov..

On je istakao da je to neokolonijalno razmišljanje.

Rekao je da je nedavno u Njujorku, na zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao sa Žozepom Boreljom, šefom evropske dplomatije, i konkretno pozvao da, ako neko ima konkretne činjenice koje potvrđuju neosnovane optužbe da Rusija krši norme međunarodnog prava na Zapadnom Balkanu ili još negde, treba to da pokaže.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike