Žena iz Prištine preminula od posledica trovanja hranom: Restoran u kojem se zarazila ponovo radi

08.10.2021

19:21

0

Autor: M. P.

Podsećamo, početkom septembra 18 osoba zatražilo je medicinsku pomoć nakon konzumiranja hrane u jednom prištinskom restoranu

Žena iz Prištine preminula od posledica trovanja hranom: Restoran u kojem se zarazila ponovo radi
Copyright Profimedia

Jedna žena iz sela Trudna preminula je početkom nedelje usled posledica trovanja hranom na Univerzitetskom kliničkom centru.

Kako smo prenosili početkom septembra došlo je do masovnog trovanja u jednom prištinskom restoranu, a medicinsku pomoć je zatražilo 18 osoba među kojima i nastradala žena.

Policija je pokrenula istragu, dok je Agencija za hranu i veterinu uzela uzorke za testiranje iz restorana, od kojih su neki pokazali prisustvo bakterije Ešerihija koli.

Sumnja se da je ručak koji je pre mesec dana nesrećna žena pojela u restoranu u Prištini najpre izazvao trovanje, a na kraju i smrt H. Š.

Porodica je zatražila pokretanje policijske istrage ovog slučaja, dok je po nalogu tužioca pokrenut slučaj kao "istraga o smrti".

Jeli hamburgere

Hrana je naručena 3. septembra, dok su se zdravstveni problemi onih koji su jeli hranu naručenu iz restorana pojavili u ranim jutarnjim satima 4. septembra.

Portparol Agencije za hranu i veterinu Ljamir Tači je rekao da su otrovane osobe konzumirale hamburgere sa sosom, crvenim mesom, belim mesom i mešanom salatom.

On je istakao da je u inspekcijskim pregledima koji su obavljeni u restoranu utvrđeno da su higijensko-sanitarni uslovi na prosečnom nivou.

Prema njegovim rečima, restoran je bio privremeno zatvoren, kako bi se sprečilo trovanje drugih ljudi, do potpune identifikacije faktora koji su mogli uticati na trovanje.

- Kako bi se sprečilo da se druge osobe mogu otrovati, objekat je privremeno zatvoren, do potpune i tačne identifikacije faktora koji su mogli uticati na trovanje. Objektu se naređuje da poboljša higijenske uslove, uslove skladištenja, sistematizaciju i organizaciju proizvoda na osnovu njihove prirode i odredišta, potpuno eliminisanje svih mogućnosti koje se mogu pretvoriti u unakrsnu kontaminaciju - rekao je Tači.

On je istakao da je uzeto šest uzoraka iz različitih namirnica i 15 briseva iz kuhinjskog prostorija i alata za rad.

- Od 15 uzetih briseva, četiri su pozitivna na Ešerihiju koli, dok su kod šest uzoraka uzetih iz hrane pronađene žive mezofilne bakterije - rekao je on prenosi Kosovo online.

Tači je naveo da je restoran ponovo pregledan, odakle je utvrđeno da su se uslovi poboljšali prema naredbama i isti je ponovo otvoren odlukom inspektora.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike