Bivši ambasador SAD potvrdio da Amerika ohrabruje druge države da priznaju Kosovo

10.10.2021

10:32

0

Manter dodaje da SAD još od 2008. godine ohrabruju druge države koje nisu priznale Kosovo da to učine

Bivši ambasador SAD potvrdio da Amerika ohrabruje druge države da priznaju Kosovo
Kameron Manter Youtube printscreen - Copyright Youtube printscreen

To što Beograd nije priznao nezavisnost KIM, sprečava Srbiju da zauzme zasluženo mesto u Evropi, smatra bivši ambasador SAD u Beogradu, Kameron Manter i da, kako kaže, izgradi mirnu i prosperitetnu budućnost za svoje građane. 

Manter dodaje da SAD još od 2008. godine ohrabruju druge države koje nisu priznale Kosovo da to učine i naglašava da Amerika nastoji da blisko sarađuje sa svojim evropskim saveznicima u rešavanju kosovskog pitanja" kaže za Tanjug

Manter odgovarajući na pitanje Tanjuga da li i kako SAD vrše pritisak na zemlje, naročito članica EU, koje nisu priznale Kosovo da to učine kaže:

-Pretpostavljam da SAD nastavljaju da to čine, posebno u dogovoru sa većinom zemalja EU koje takode priznaju Kosovo, rekao je Manter.

Na pitanje da li očekuje da uskoro bude imenovan novi izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine i da li bi to značilo da se SAD značajnije uključuju u dijalog, Manter smatra da bi se izaslanik više fokusirao na konkretne predloge za reforme na Balkanu.

-Fokusirao bi se pre na konkretne predloge reformi na Balkanu, rešavanje gorućih pitanja upravljanja i ekonomskog razvoja, nego na institucionalne inicijative, smatra Manter, koji je sada na čelu u američkog Ist Vest Instituta.

Komentarišući šta je ostalo od Vašingtonskog sporazuma potpisanog u septembru 2020. godine i koliko je za administraciju Džoa Bajdena,taj sporazum obavezujući, Manter smatra da je taj sporazum od početka loše planiran i izvršen.

-On se dogodio prvenstveno u domaće američke političke svrhe - ne imajući na umu ozbiljne spoljnopolitičke ciljeve, smatra on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike