Selaković i Čavušoglu održali sastanak: Cilj putovanja je mogućnost ulaska uz ličnu kartu

31.08.2021

17:40 >> 17:37

0

Autor: A. B.

Razgovarali su o mnogim temama, ali je zaključaj jedan - dijalog je uvek dobar

Selaković i Čavušoglu održali sastanak: Cilj putovanja je mogućnost ulaska uz ličnu kartu
Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministri spoljnih poslova Srbije i Turske Nikola Selaković i Mevlut Čavušoglu saglasni su da je svaka vrsta dijaloga i razgovora uvek dobra za rešavanje otvorenih pitanja, u cilju očuvanja mira i stabilnosti.

Komentarišući izjavu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da je situaciju u toj zemlji moguće rešiti posredovanjem predsednika Turske, Srbije i Hrvatske, na šta je turski predsednik izrazio spremnost da se uključi ukoliko se sve strane slože, Čavušoglu je rekao da su za Tursku, pre svega, važni mir, stabilnost i dobro stanje na Balkanu, u svim zemljama regiona.

Dodao je da Turska nikad nije razdvajala predsedavajuće, niti bilo koji narod ili etničku grupu u BiH.

Pročitajte još:

– Vidimo da predsednici Vučić i Erdogan imaju veliku ulogu u odnosima i mislim da će i ubuduće oba lidera uraditi ono što je u njihovoj moći i dužnosti na održavanju mira i stabilnosti – rekao je Čavušoglu.

To će, kaže, dodatno ojačati i projekat izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd, koji će, kaže, biti od velikog značaja za uspostavljanje stabilnosti.

– Mi ćemo uraditi sve što je na nama po tom pitanju – rekao je Čavušoglu.

On je ukazao da je Memorandum o razumevanju, koji je potpisao sa svojim kolegom Selakovićem, bitan za dalju saradnju.

Čavušoglu je govorio i o značaju dogovora postignutim u oblasti olakšavanja putovanja, te kazao da je cilj da se ostvari zajednički cilj putovanja samo uz ličnu kartu.

Šef srpske diplomatije je poručio da je svaka vrsta konstruktivnog pristupa i promocije dijaloga, kao sredstva za rešavanje svih otvorenih pitanja u regionu nešto što podržava.

– Vučić i Erdogan su idejom izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo, koji treba da spoji ljude, posvedočili posvećenost dijalogu kao najvažnijem i najprihvatljivijem sredstvu koje stoji na raspolaganju za rešavanje pitanja – rekao je Selaković.

On je istakao da je svaka vrsta dijaloga sa učešćem svih koji mogu da imaju neku vrstu uticaja nešto dobro.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi