Vučić saopštio lepe vesti: Postoji perspektiva proširenja, Grčka podržava integritet Srbije

06.10.2021

13:00

0

Predsednik Srbije istakao je da se zahvalio u ime Srbije na brojnim investicijama i novcu koji EU ulaže u našu zemlju

Vučić saopštio lepe vesti: Postoji perspektiva proširenja, Grčka podržava integritet Srbije
vucic brdo kod kranja (3) - Copyright Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji danas prisustvuje Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan, izjavio je da postoji perspektiva proširenja, da nisu sve zemlje sa istim apetitom, ali da dobro razumeju da postoji strateški interes za to. 

Nakon celodnevnih sastanaka, Vučić je poručio da je zadovoljan činjenicom da su predsednici i premijeri EU četiri sata razgovarali o budućnosti Zapadnog Balkana.

Tanjug/AP Photo/Petr David Josek
 

- Imao sam mnogo bilateralnih razgovora. Ono što je za Srbiju značajno, to je da smo mogli da vidimo koje zemlje žele brže proširenje, a koje su veći skeptici. Mislim da smo sebe predstavili na dobar način i verujem da svoju poziciju možemo da popravimo u EU. I Grčka će nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije i to je važna vest, naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije razgovarao je sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, koji je rekao da će zvanična Atina nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije.

-Grčka će nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije, nastaviće da bodri Srbiju i pomagaće joj na evropskom putu. Oni će, kako mi je kazao, nastaviti dalje da podržavaju celovitu Srbiju, objasnio je Vučić na konferenciji za štampu.

Preneo je da je kratko razgovarao sa španskim premijerom kojem je zahvalio na podršci, sa slovačkim premijerom, rumunskim predsednikom, kao i predstavnicima zemalja EU koje ne priznaju takozvano nezavisno Kosovo.

Ukazao je da je imao dug razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i premijerom privremenih vlasti u Prištini Aljbinom Kurtijem.

Tanjug/AP Photo/Petr David Josek
 

 

-Razgovarali smo o diplomama, to jest priznanju zanimanja. Da ne ulazimo u detalje, znate sve razlike između nas i nastaviće se taj proces usaglašavanja u narednom periodu, kazao je on.

Preneo je da je imao i posebne razgovore sa mađarskim premijerom, kao i češkim premijerom, te i mnogim drugim evropskim liderima.

-Ovakvi dani su dobri jer možete da razgovarate sa većim brojem evropskih lidera. Zadovoljan sam po tom pitanju, kazao je on.

Vučić je rekao da je razgovarao i sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o odnosima dve zemlje.

Isto tako, dodao je da je razgovarao i sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevom i Edijem Ramom, sa kojima će, kako je naglasio, nastaviti razgovore.

Predsednik Srbije istakao je da se zahvalio u ime Srbije na brojnim investicijama i novcu koji EU ulaže u našu zemlju.

-Na današnjem Samitu postignut je pomak prema Zapadnom Balkanu, a postojala je veća podrška od one koju sam video u Sofiji. Svi su pažljivo slušali glavne aktere i razumeju da postoje strateški interesi EU na prostoru regiona, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije sastao se i sa francuskim kolegom, Emanuelom Makronom.

-Nosim povoljan utisak iz razgovora sa predsednikom Makronom, koji je sve shvatio iz jednog mog pitanja koje sam postavio Kurtiju, rekao je Vučić.

O nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će biti nastavljen dijalog u Briselu između Beograda i Prištine, ali da prva tema mora da bude formiranje Zajednice srpskih opština.

-Naravno da ćemo da nastavimo dijalog, samo prva tema mora da bude ZSO, baš kao što je to napisano u saopštenju EU, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara na samitu EU-ZB na Brdu kod Kranja.

Tanjug/AP Photo/Petr David Josek
 

On je preneo da je belgijiski premijer Aleksandar de Krou govorio o tome kako EU najviše ulaže u zemlje ZB, ali da treće zemlje - Rusija, Kina i Turska to mnogo bolje prezantuju od EU.

-Delimično je u pravu, ali ako hoćemo da budemo pošteni, jedan deo odnosa našeg mnjenja prema EU je upravo zbog odnosa prema Kosovu u odnosu na neke druge zemlje u regionu, i to je sasvim razumljivo, naveo je Vučić.

Kaže da su posete Beogradu Angele Merkel i Ursule fon der Lajen bile dobre i da su imale dobre i pozitivne poruke.

-Očekujem pre kraja godine posetu Kirijakosa Micotakisa, kao i više evopskih lidera da dođu u posetu Beogradu, kazao je Vučić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: I.K.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike