Svedok na suđenju Saljihu Mustafi: Naoružani muškarci me odveli u logor, imali oznake BIA na uniformama

04.10.2021

10:20

0

Autor: J. S. J.

Njegov izgled i glas nisu dostupni javnosti, iako sedi u sudnici

Svedok na suđenju Saljihu Mustafi: Naoružani muškarci me odveli u logor, imali oznake BIA na uniformama
salih saljih mustafa hag sudjenje - Copyright Printscreen/scp-ks.org

Suđenje nekadašnjem komandantu tzv. OVK Saljihu Mustafi, nastavljeno je danas pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu saslušanjem trećeg svedok tužilaštva pod pseudonimom W01679. 

 
Mustafa je optužen za zločine nad albanskim civilima nelolojalnim OVK, izvršenim tokom aprila 1999. godine u logoru na imanju u selu Zlaš. 
 
Svedok je ispičao kako su ga odveli i zarobili naoružani muškarci koji na uniformama imali oznake BIA, jedinice kojom je komandovao Mustafa. 
 
On danas odgovara na pitanja specijalizovanog tužilaštva, o detaljima svoje otmice. 
 
Njegov izgled i glas nisu dostupni javnosti, iako sedi u sudnici, a tokom suđenja sudsko veće isključuje javnost kada proceni da neki podaci treba da istanu tajni. 
 
U dosadašnjem toku sudenja Mustafa je negirao krivicu, a dva svedoka su svedočila protiv njega tvrdeći da je on bio glavni u tom logoru gde su ljudi mučeni, i prebijani skoro svaki dan, i držani u štalama. 

Svedočenje pod pseudonimima


 
Svedoci svedoče pod pseudomimima.  Do sada su ispitani svedoci W03593 i W04600. 
 
Mustafi je počelo suđenje 15. septembra, kada se izjasnio da nije kriv po optužbama za koje se tereti. 
 
Nalazi se u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020. godine negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva i najavio da će se, pored ostalog, braniti alibijem. 
 
Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku. 
 
Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz tzv. OVK pred ovim sudom, a u četvrtak počinje i suđenje čelnicima Udruženja veteran OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju. 
 
U druga dva - protiv Hašima Tačija Pjetra Šalje pripreme za suđenje još su u toku. 
 
Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici tzv. OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor. 
 
U četiri tačke optužnice optužen je za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo u kojoj se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica. 
 
Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici. 
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike