Skupština menja Kodeks ponašanja poslanika, zakazana sednica

15.09.2021

13:52 >> 13:53

0

Martinović je najavio da će predložiti da se izmene i dopune Kodeksa ponašanja narodnih poslanika usvoje po hitnom postupku

Skupština menja Kodeks ponašanja poslanika, zakazana sednica
Copyright Administrativni odbor, parlament.gov.rs

Administrativni odbor usvojio je danas izmene Kodeksa ponašanja narodnih poslanika i uputio ga skupštini na usvajanje, a ta odluka bi na dnevnom redu mogla da se nađe već na sledećoj sednici.

Predsednik Administrativnog odbora Aleksandar Martinović objasnio je da se izmene vrše kako bi se ispunile preporuke Grupe država za borbu protiv korupcije (GREKO).

pročitajte još

On je na sednici rekao da je odbor iz vlade dobio molbu i preporuke izmene Kodeksa koji bi, kako je rekao, trebalo što pre da se usvoji.

-Sačinjen je tekst predloga i nadam se da ćemo uspeti da donesemo Kodeks, da počnemo da primenjujemo neke odredbe koje se tiču rada Etičke komisije kako bismo krajem oktobra kada ponovo zaseda GREKO dobili pozitivnu ocenu u onom delu koji se odnosi na Kodeks, objasnio je Martinović.

Martinović je najavio da će predložiti da se izmene i dopune Kodeksa ponašanja narodnih poslanika usvoje po hitnom postupku kako bi se pomoglo državi da ubrza proces evropskih integracija.

-Nije ovo ništa strašno, ne traže ništa što bi nas ponižavalo kao državu, smatraju da je Etička komisija važna, ja isto to mislim. Malo će nam Kodeks biti obimniji nego što je bio, rekao je predsednik Odbora.

Da podsetimo, Skupština Srbije usvojila je decembra prošle godine Kodeks ponašanja narodnih poslanika.

Za Kodeks ponašanja narodnih poslanika je glasalo 188 poslanika, protiv su bila dva poslanika, a jedan poslanik nije glasao.

U Kodeksu, između ostalog, stoji da je poslanik dužan da savesno obavlja poslaničku funkciju, uvažava druge poslanike, govorom ne podstiče mržnju i nasilje, ne unosi u salu u kojoj se održava sednica simbole i obeležja političke stranke i strane države, osim diskretnih obeležja političke stranke.

Sednica 21. septembra

Predlog izmena Kodeksa ponašanja narodnih poslanika, koje je danas usvojio Adminitrativni odobr u Skupštini Srbije, poslanici će razmatrati 21. septembra na 14. vanrednom zasedanju Narodne skupštine.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić sazvao je, na zahtev 236 narodnih poslanika, 14. vanredno zasedanje skupštine u 12. sazivu, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Na dnevnom redu skupštine naći će se i predlog izmena i dopuna Zakona o sprečavanju korupcije, kao i predlog Zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar, koje je podnela vlada.

Sednica biti održana u Domu Narodne skupštine, sa početkom u 10 časova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike