Poslanici će ubuduće morati da se ponašaju prema kodeksu, ako ga prekrše sledi ova sankcija!

18.12.2020

19:15 >> 20:23

0

Predsedniku Skupštine upućen Predlog odluke

Poslanici će ubuduće morati da se ponašaju prema kodeksu, ako ga prekrše sledi ova sankcija!
Copyright parlament.gov.rs

Predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću upućen je Predlog kodeksa ponašanja narodnih poslanika, kojim se, kako se ističe, primenjuju evropske vrednosti i standardi i povećava poverenje građana u ovu instituciju, a njegovim nepoštovanjem podriva ugled Skupštine.

Tako će narodni tribuni ubuduće, osim što u svom radu moraju da poštuju Ustav Republike Srbije, Zakon o Skupštini i Poslovnik, morati da se ponašaju i u skladu sa ovim kodeksom.

Na prvom mestu, narodni poslanik ne sme da dozvoli da mu lični, privatni i interes grupe ili političke partije bude iznad javnog interesa. On mora da deluje u interesu građana, kojima i odgovara za svoj rad.

pročitajte još

Ne sme nikoga da diskriminiše niti povlašćuje na osnovu srodstva, starosti, nacionalnosti, rase, vere, pola, seksualnog opredeljenja…

Mora da se drži istine, pravičnosti, poštenja, nepristrasnosti, odgovornosti, te da svojim ponašanjem bude uzor građanima.

Prema članu 8, koji reguliše pravila ponašanja, poslanici su dužni da savesno obavljaju svoju funkciju, da se sa pažnjom i poštovanjem odnose prema građanima, da uvažavaju druge poslanike, da govorom ne podstiču mržnju i nasilje, niti omalovažavaju ljudsko dostojanstvo, da korišćenjem mobilnog telefona ne remete rad sednice, da u salu ne unose obeležja druge države ni političke stranke, osim diskretnih obeležja partije.

Narodnom poslaniku nije dozvoljeno da javnu imovinu koristi u privatne svrhe, da zloupotrebljava poslaničku funkciju zarad interesa partije kojoj pripada, ne sme da nanosi materijalnu štetu imovini Narodne skupštine niti da druge podstiče na to.

pročitajte još

Kodeksom je uređeno i da narodni poslanici ne smeju da prime nagradu u zamenu za glasanje u Skupštini, a moraju unapred da saopšte ako imaju neki lični interes prilikom glasanja o nekom aktu. O svakom poklonu primljenom u vezi sa obavljanjem poslaničke funkcije, dužni su da obaveste predsednika Skupštine.

U obavezi su da omoguće javnost rada, te da odgovaraju na pitanja novinara.

Primenu ovih odredaba kontroliše Odbor za administrativno-budžetska pitanja i mandatno-imunitetska pitanja.

Ukoliko poslanik prekrši neku odredbu ovog kodeksa, protiv njega drugi poslanik može podneti prijavu Odboru, a prijava ne može da bude anonimna. Uz prijavu za kršenje kodeka, moraju da budu priloženi i dokazi.

I podnosilac prijave može da snosi sankcije, ukoliko se utvrdi da je prijavu podneo radi političke diskreditacije poslanika.

Ukoliko se utvrdi da postoji povreda Kodeksa, izriče se propisana mera.

Za nepoštovanje kodeksa mogu se izreći opomena i javna opomena.

Javna opomena se objavljuje na internet stranici Skupštine, navodi se u Predlogu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike