24sedam u Podgorici: "Bez obzira na razlike, u crkvi svi smo jedno..." vernom narodu obratio se patrijarh Porfirije (FOTO/VIDEO)

05.09.2021

17:50 >> 05:31

0

Autor: I.Pavlović

Tenzije u Crnoj Gori uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija

24sedam u Podgorici: "Bez obzira na razlike, u crkvi svi smo jedno..." vernom narodu obratio se patrijarh Porfirije (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/M.I./Tanjug/Zoran Žestić

Patrijarh Porfirije ispraćen desetominutnim vatrometom

Patrijarh SPC Porfirije napustio je hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a ispraćen je veličanstvenim desetominutnim vatrometom.

24sedam/M.I.

Vatromet je organizovala Mitropolija crnogorsko-primorska.

24sedam/M.I.

Pred hramom u Podgorici, posle odlaska poglavara SPC, za okupljene vernike priređen je bogat kulturno-umetnički program.

Obraćanje patrijarha srpskog Porfirija vernom narodu

Hram Hristovog vaskrsenja, printscreen A1

-Najradije bih sve vas smestio u svoje srce, zaključao ga, popeo se u Ostrog i prepustio se svetom Vasiliju Ostroškom da on bude taj koji daje uputstva kojim putem da idemo, kojim rečima da opštimo jedni sa drugima. Najradije bih se spustio ćutke u kriptu gde su smeštene kosti velikog vaskrstitelja opustošene Crne Gore, u kriptu u kojoj se nalazi naš i vaš blaženopočivši mitropolit Amfilohije da tamo svi u molitvi ćutke čujemo šta ima da nam poruči, jer ako je imao u naše ime nedoumice, sada ih u blizini Hristovoj nema. Zasigurno zna da je jedinstvo, da je ljubav Hristova, da je mir Hristov jedini okvir koji je prirodan i normalan i ispravan za živote svakoga od nas, ali i za život svih nas zajedno, rekao je patrijarh Porfirije.

24sedam/M.I.

-Crkva postoji da bismo mi došli u nju i da bismo mogli da naslutimo tajnu za kojom čeznemo, a to je život večni. I samo kada dotaknemo tu tajnu, tajnu krsta i vaskrsenja Hristovog, onda dobija smisao i ono prethodno. Veličanstveni sabore, utešen vašom verom i ljubavlju znam da smo sabrani u ime oca, sina i svetoga duha. Danas je praznik i ja vam ga od sveg srca braćo i sestre čestitam, poručio je patrijarh.

24sedam/M.I.

-Ovakvi dani i ovakvi događaji odavno su opisani u svetom pismu i psalmu Davidovom. Radujmo se i veselimo u njemu i zaista ovaj dan i ovaj naš susret je po našoj volji i izraz naših najdubljih želja. Za ove dane, za ovaj događaj mi smo se molili Bogu da dobijemo dostojnog arhijereja i Gospod je uslišio preko sabora arhijereja SPC-a naše molitve i mi smo dobili onoga koga smo želeli, koga smo izmolili, vladiku Joanikija, rekao je patrijarh praćeno aplauzom.

Hram Hristovog vaskrsenja, printscreen A1

-Našu braću koja nas nazivaju pogrdnim imenima, grlimo svim našim bićem i molimo se da ih Gospod odobrovolji i naša srca proširi do nebesa da imaju u njih ulaza, a da nikada nemaju nijedan izlaz. Baš njih želimo većma nego bilo koga drugog da primimo u bratski zagrljaj, jer baš mi pravoslavni hrišćani, bez obzira na razlike i kojoj stranci pripadamo, znamo da smo u crkvi svi jedno. Bog nas neće pitati šta su oni nama učinili, već šta smo mi njima učinili, poručio je patrijarh.

24sedam/M.I.

-Pozivam i apelujem na sve krštene duše u ovoj episkopiji da stanu iza mitropolita Joanikija i već kao da čujem neki nemušti eho koji hoće da kaže – on nije izabran ovde. A ja zajedno sa vama kažem braćo i sestre, izabran je mitropolit Joanikije legalno i legitimno u skladu sa učenjem svetih kanona SPC onako kako se to radilo kroz svu istoriju od 12 apostola pa preko sedamdesetorice koji su izabrani posle njih, do naših dana. Svima je Gospod rekao idite i krštavajte sve narode u ime oca, sina i svetog duga,  tako je i kroz sveti sabor crkve naše rekao i ovom dragom nam izabranom mitropolitu gospodinu Joanikiju, rekao je i njemu idi i uči i krsti ljude u ovom kraju u Crnoj Gori u ime oca, sina i svetga duha. Privodi ih raspetom Hristu bez obzira kako ko gleda na sebe. Nikakva druga potvrda nije potrebna arhijereja, ali ako neko želi potvrdu za izbor mitropolita, vas ovde sabrane pitam i očekujem jasan i jedinstven i neponovljiv glasan odgovor – da li je dostojan vladika Joanikije da sedne na tron svetog Petra Cetinjskog? Usledio je glasan odgovor – Dostojan!

Hram Hristovog vaskrsenja, printscreen A1

-Naravno da je dostojan braćo i sestre i to svi treba da znaju, poručio je patrijarh.

-Mitropolita lično poznajem, prijatelji smo i više od toga braća smo, znamo se od studentskih dana, ne kada smo studirali bogoslovske nauke zajedno, već kada smo se sabirali u studentskom domu, imali smo samo jednu potrebu, samo jedno pitanje – ne ima li Boga, već ko je taj Bog koji može da osmisli naše jadne živote, istoriju, koji nam daje sve i sebe samoga, ali i večnost, a onda smo gotovo paralelno sreli apostole onih vremena i svedoke Hristove, duhovnu decu svetog oca Justina, sreli smo mitropolita Amfilohija, vladiku Atanasija i vladiku Irineja i oni nam ne rečju svojom, već sobom pokazali da postoji živi Bog, da je došao među nas i da je on Isus Hristos, gospod naš. Posle jednog takvog susreta, razgovora i predavanja, odlučili smo da napustimo studije koje smo započeli i da upišemo Bogoslovske fakultete. Nismo slutili da će nas Bog ovako slabašne postaviti na tron, rekao je patrijarh Porfirije.

24sedam/M.I.

-Ja sam jemac, da je on Srbin pravoslavni, i hrišćanin pravoslavni da on voli svoj srpski narod, ali u Hristu i kroz ljubav prema narodu, voli svakog čoveka i sve narode sveta, jer svi su pozvani da budu crkva njegova. Za mitropolita Joanikija, kao i za njegovog duhovnog oca i našeg zajedničkog učitelja, mitropolita Amfilohija, svi ste vi jedan čovek u Isusu Hristu.

Hram Hristovog vaskrsenja, printscreen A1

-Zato svima postavljam pitanje, da li ćemo mi savremenici da se i dalje kroz 21. stoleće prenose besmisleni ideološki sukobi, ponavljam besmisleni ideološki sukobi da nam na čelu stoje žigovi i etikete prošlih vremena i da te žigove utiskujemo u duše sopstvene dece. Potreban je samo Hristov pečat u srcu, a onda neka svako o svemu drugom bude ono što hoće. Razlike su dar Božiji, ne da budu povod za sukobe, već kao dar Božiji da svoj pečat razvijamo i kako bismo sebe darivali drugima. Stoga, zajedno sa izabranim mitropolitom molim sve u ovim svetim krajevima da se mržnja među braćom ne produžuje, ne ostavljajmo deci hipoteke ni svoje ni naših dedova, tražimo oproštaj i oprostimo, ako sam te uvredio oprosti, a ja tebi unapred praštam na svemu što me zbunjuje, što se ne uklapa u moje srce. To je reč, to je emocija, to je vera nas pravoslavnih arhijereja. Neka vam je srećan novi mitropolit, rekao je na kraju patrijarh Porfirije, a njegov govor ispraćen je uzvicima dostojan i aplauzima.

Hram Hristovog vaskrsenja, printscreen A1

Obraćanje novoizabranog mitropolita Joanikija

Hram Hristovog vaskrsenja, printscreen A1

Okupljenima se obraća novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, koji je pozdravio patrijarha srpskog gospodina Porfirija ali i predstavnike svih crkava koje su prisutne na veličanstvenom skupu.

Obraćanje je pozdravljeno gromoglasnim aplauzom, dok je obraćanje premijeru Zdravku Krivokapiću propraćeno zvižducima.

Hram Hristovog vaskrsenja, printscreen A1

-Draga braćo i sestre. Drago mi je da vas sve pozdravim na saboru koji je upriličen povodom dolaska patrijarha srpskog gospodina Porfirija, koji prvi put kao novoizabrani patrijarh dolazi da poseti Crnu Goru i da joj donese mir i blagoslov. Vaša svetosti, vi kao naslednik svetog Save, prvg arhiepiskopa srpskoga idete njegovim stopama osvećujući svete božije prestole koje je utvrdio sveti Sava i evo došli ste da i ovaj sveti presto episkopije zetske, današnje mitropolije crnogorsko-primorske posetite i utvrdite. U službi pomirenja i ujedinjenja. Ovde ste večeras povodom našega ustoličenja kao novog izabranog mitropolita crnogorsko-primorskog, rekao je mitropolit što je prekinuto skandiranjem “dostojan”.

-Došli ste da posetite ovu mitropoliju koja se proslavila svetošću i svetog Petra cetinjskog i ostalih svetinja koje je sabrala pod svojim osveštanim krovovima i ruku svetog Jovana krstitelja i u zemlju svetog Vasilija čudotvorca sa kojom se on sjedinio. Molim vas vaša svetosti da ovaj narod koji vam je toliko odan i koji će poslušati vašu reč da mu se obratite i da ga blagoslovite, pozvao je mitropolit Joanikije patrijarha Porfirija.

Nove provokacije u Podgorici

Iako u Podgorici, tokom dočeka patrijarha Porfirija, za sada nisu zabeleženi incidenti, primetne su provokacije. Naime, sa pojedinih terasa luksuznog kompleksa nedaleko od Hrama, vijore se crnogorske zastave kao svojevrsna poruka vernicima koji su došli da pozdrave i dočekaju velikodostojnike Srpske pravoslavne crkve.

Foto: 24sedam/M.I.

U toku je liturgija.

Patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije, Tanjug/Zoran Žestić

Nakon večernje liturgije, koju predvodi patrijarh srpski Porfirije, uz sasluženje arhijereja, očekuje se obraćanje srpskog patrijarha i mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Mitropolit Joanikije i patrijarh srpski gospodin Porfirije, printscreen

Hram Hristovog vaskrsenja, printscreen A1

Hram Hristovog vaskrsenja, printscreen A1

Hram Hristovog vaskrsenja, printscreen A1

Verni narod dočekao je patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici aplauzima i skandiranjem “Ne damo svetinje” i “Kosovo je Srbija”. Na dočeku su lideri Demokratskog fronta, ali i predstavnici vlasti.

TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Na ulicama Podgorice više desetina hiljada vernika

Kako javljaju naši reporteri iz Podgorice, ispred hrama je okupljeno više desetina hiljada vernika. Popunjen je plato, ali i okolne ulice.

24sedam/M.I.

Sramno saopštenje DPS-a: Za nerede krive Beograd

Nakon oglašavanja predsednika Mila Ðukanovića i Klub poslanika njegove DPS, pozvao je sve građane na uzdržanost u, kako su kazali, izazovnom bezbednosnom trenutku i situaciji u koju ih je uvukla aktuelna vlast i njihovi, kako navode, “beogradski mentori”.

24sedam/M.I.

Klub poslanika DPS, koji je danas zasedao na Cetinju, tvrde da je danas, kako kažu, “mnogo onih koji bi ovih dana da iz Crne Gore vide vesti o sukobima”.

Poruka Mitropolije: Ne razmišljamo o izmeštanju ustoličenja

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpke pravoslavne crkve (SPC) ne razmišlja o izmeštanju čina ustoličenja mitropolita Joanikija sa Cetinja u Podgoricu, kazao je protojerej Nikola Pejović.

24sedam/M.I.

U Podgorici se ori  “Oj, Kosovo Kosovo”

Narod koji se okuplja iz svih krajeva Crne Gore maše srpskim i crnogorskim zastavama, peva „Oj, Kosovo, Kosovo“ i pesme koje su bile simboli prošlogodišnjih litija.

24sedam/M.I.

Nove provokacije Đukanovića: Milo pozvao Krivokapića da osudi velikosrpsku politiku

On je pozvao i Krivokapića da već jednom, kako je naveo, “nakon kontinuirane medijsko političke torture i nipodaštavanja iz Beograda i naše države i njega lično, kao čovek, intelektualac i premijer osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja Crne Gore i beskompromisno stane u njenu odbranu”.

24sedam/M.I.

Okupljene u Podgorici, protivnici SPC provociraju sa svojih terasa, javlja reporter 24sedam.

24sedam/M.I.

Verni narod se okuplja u Podgorici

Par sati pre dolaska patrijarha srpskog Porfirije narod je počeo da se okuplja ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

24sedam/M.I.

Dok policija u Podgorici nema posla, na Cetinju je došlo do sukoba!

24sedam/M.I.

24sedam/M.I.

24sedam/M.I.

Blokiran put Podgorica – Cetinje! Komite podigle barikade postavljanjem automobilskih guma i kontejnera

24sedam/Goran Sivački

Protivnici ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, predvođeni opozicionom DPS Mila Ðukanovića, blokirali su ulaz u Cetinje postavljanjem automobilskih guma i kontejnera.

Oni od jutros protestuju na Cetinju, kada su srušili zaštitnu ogradu. Komite su kamenicama gađale policajce i ušli u tuču sa policajcima, a kordon je probijen. Policija nije upotrebila suzavac iako je napadnuta.

Zbog podginutih tenzija, incidenata i protesta protivnika ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, predvođenih opozicionim DPS-om, pollicija kontroliše vozila na izlasku iz Podgorice i ulasku u Cetinje.

24sedam/Goran Sivački

24sedam/Goran Sivački

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija podiglo je tenzije u Crnoj Gori, pošto su sve opozicione političke partije, predvođene DPS-om Mila Ðukanovića i Patriotskim komitskim savezom, zahtevale da taj čin bude izmešten iz Cetinjskog manastira.

24sedam/Goran Sivački

24sedam/Goran Sivački

U cilju smirivanja situacije, Mitropolija-crnogorsko primorska odustala je od planiranog svenarodnog sabora na Cetinju i povukla pozivnice upućene političarima da prisustvuju tom događaju.

Pročitajte Još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike