Vujović: Skupština je mesto za dijalog, a ne ulica

08.01.2021

13:51

0

Konstruktivan dijalog je važan instrument demokratije i treba da bude zasnovan na argumentima

Vujović: Skupština je mesto za dijalog, a ne ulica
Copyright Printscreen/Youtube, Jutarnji Program TV HAPPY

Dijalogu vlasti i opozicije je mesto u parlamentu, a ne na ulici, kao što je i podrška građana na izborima jedini način da se u demokratskom društvu dođe na vlast, i to bi svi akteri u političkom životu trebalo da znaju, izjavila je danas ministarka za zaštitu životne sredine i visoka funkcionerka SNS Irena Vujović.

U intervjuu za današnje Novosti, Vujovićeva je tako odgovorila na pitanje kako vidi mogućnost dogovora sa opozicijom i smirivanje tenzija u političkom životu.

Istakla je i da je konstruktivan dijalog važan instrument demokratije i treba da bude zasnovan na argumentima, jer sve van toga se, kako kaže, svodi na puko politikantstvo koje društvu ne može doneti ništa pozitivno.

Na pitanje Novosti o odnosima unutar vlade, s obzirom na to da se većina naprednjaka protivila nastavku saradnje sa socijalistima, ali i na to da je u njoj dojučerašnja poslanica DS-a Gordana Čomić, Vujovićeva kaže:

“SNS i predsednik Aleksandar Vučić se prilikom donošenja najvažnijih odluka vode državnim, a ne interesima stranke i to je jasan pokazatelj naše ozbiljnosti i odgovornosti prema Srbiji i građanima”.

Dodaje da je SNS mogao vladu samostalno da formira, ali da su verovali da je potreban širi konsenzus o najvažnijim pitanjima, posebno zbog izazova sa kojima se država suočava zbog kovid-19.

pročitajte još

Govoreći o investicijama u oblasti ekologije, Vujovićeva ističe da će ovu godinu obeležiti velike investicije u zaštitu životne sredine, jer će započeti izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže u 28 jedinica lokalne samouprave.

Vujovićeva dodaje da će se država baviti i čišćenjem divljih deponija, a budžetom Ministarstva opredeljena su sredstva i za izgradnju transfer-stanica u Novoj Varoši i Knjaževcu, kao i za zatvaranje i sanaciju nesanitarnih deponija u Čačku, Kraljevu, Trsteniku i drugim delovima Srbije.

Gradiće se, kaže, i devet novih regionalnih centara za upravljanje otpadom.

O kvalitetu vazduha kaže da nije na zavidnom nivou, ali da se radi o višedecenijskom problemu kojim država mora ozbiljnije da se bavi.

Zbog toga će, ističe, Ministarstvo subvencionisati zamenu kotlarnica u školama, vrtićima i domovima zdravlja kako bi se omogućio prelazak na ekološki prihvatljive energente.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike