Nova ministarka rešila višedecenijski problem: Zatvorena ekološka bomba - deponija Stanjevina

21.11.2020

23:00 >> 10:37

0

Nova ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović je uspela da reši višedecenijski problem koji je bio rak rana grada  Prijepolja i skovala plan sa

Nova ministarka rešila višedecenijski problem: Zatvorena ekološka bomba - deponija Stanjevina
Copyright srbija.gov.rs

Ekološka bomba – deponija Stanjevina od petka je konačno zatvorena. Nova ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović je uspela da reši višedecenijski problem koji je bio “rak rana” grada  Prijepolja i skovala plan sa čelnim ljudima iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši. Stanovnici ovih gradova neće se više gušiti u dimu.

Dogovoreno je da se započne izgradnja transfer stanice „Banjica“ i sanacija deponije Stanjevine.

Prolazeći magistralom pored Prijepolja, u oči upada brdo smeća na „privremenoj” deponiji Stanjevine koja se prostire oko kilometar uz reku Lim. Javno komunalno preduzeće iz tog mesta ovde svakodnevno baca oko 30 tona različitog otpada – iako je njeno zatvaranje davno najavljeno.

Zatvaranje deponije Stanjevina poslednji put bilo je izvesno pre 10 godina, kada se računalo da će biti urađena regionalna sanitarna deponija Banjica za opštine Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica. Međutim, ni tada nije došlo da rešenje problema.

-Nadamo se da je ovo prvi korak i da će nova ministarka opravdati poverenje i očekivanja građana koji su jedva dočekali da se neko mlad, pun energije i posvećen pozabavi najvažnijom temom društva, a to je životna sredina u kojoj živimo –  rekli su meštani posle sastanka.

Esad Hodžić, zamenik predsednika Opštine Prijepolje, rekao je u izjavi tamošnjim medijima, da će deponija od petka 20. novembra biti zatvorena, a da će se otpadno smeće prevoziti na deponiju u Druglićima.

Kako je predviđeno, za dve godine deponije kod Prijepolja i „vrata pakla“ kod Priboja trebalo bi da postanu prošlost, a da umesto smeća tim prostorom ponovo zavlada prirodno zelenilo.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike