Dobre vesti iz Brisela: Prva Međuvladina konferencija EU-Srbija po novoj metodologiji u junu

03.02.2021

10:48 >> 15:01

0

Očekivanja EK su ambiciozna kada je Srbija u pitanju i planira se otvaranje dva klastera tokom 2021. godine

Dobre vesti iz Brisela: Prva Međuvladina konferencija EU-Srbija po novoj metodologiji u junu
Copyright Pixabay

Predstavnici Evropske komisije su u intenzivnim kontaktima kako sa Srbijom, tako i sa zemljama članicama EU, u cilju početka primene nove metodologije pristupanja, saznaje Tanjug u diplomatskim izvorima u Briselu.

Evropska komisija trenutno radi na planu primene nove metodologije za Srbiju i Crnu Goru, koji bi narednih par nedelja trebalo da bude i zvanično predstavljen zemljama članicama, ali i usvojen pre početak rada “po sistemu klastera”.

-Detalji nove metodologije se još raspravljaju u Savetu EU u okviru diskusije o pregovaračkim okvirima za Albaniju i Severnu Makedoniju. Posebna diskusija se vodi o primeni metodologije na Srbiju i Crnu Goru, s obzirom na to da su one naprednije u svojim pristupnim pregovorima i da je cilj prilagoditi ovu metodologiju u okviru postojećih pregovaračkih okvira, kaže portparolka EK, Ana Pisonero.

Prva Međuvladina konfrencija EU-Srbija po novoj metodologiji trebalo bi da bude održana u junu, navode izvori Tanjuga u Briselu.

pročitajte još

Dodaje se da su očekivanja EK “ambiciozna” kada je Srbija u pitanju i da se planira otvaranje dva klastera tokom 2021. godine.

Govori se o klasterima tri i četiri, koji se odnose na ekonomske reforme odnosno transport, energetiku i očuvanje životne sredine i borbu protiv klimatskih promena.

Takvim redosledom Srbija bi praktično paralelno sa EU radila na evropskim prioritetima za naredini period, naglašavaju u Briselu.

Pregovarački okvir Srbije ne bi trebalo da se menja, a 35 pristupnih poglavlja će biti tematski grupisano u šest klastera, počev od vladavine prava, unutrašnjeg tržišta, ekonomskih pitanja, zelene agende i povezivanja poljoprivrede i resursa i spoljnih odnosa.

Otvaranjem jednog klastera biće otvoreno više poglavlja, a u Briselu insistiraju na tome da će se na taj način proces pristupanja ubrzati i učiniti efikasnijim i predvidljivijim.

Reforme, prvenstveno u oblasti vladavina prava, kao i merila za otvaranje, prelazna merila i merila za zatvaranje poglavlja, na osnovu kojih će se sada otvarati i zatvarati klasteri, i dalje ostaju u primeni.

U EK zaključuju da je do usvajanja predloga o primeni nove metodologije još rano konkretizovati detalje njene primene.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike