Američki Blumberg: Vučić svojom politikom učinio Srbiju vodećom u Evropi u vakcinisanju

02.02.2021

13:05 >> 13:56

0

Autor: J.B.O.

Srbija druga u Evropi po broju vakcinisanih, sedma na svetu

Američki Blumberg: Vučić svojom politikom učinio Srbiju vodećom u Evropi u vakcinisanju
Copyright AP Photo/Michel Euler

Američka agencija Blumberg ocenjuje u današnjem tekstu o vakcinaciji u Srbiji da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić napravio svoju zemlju predvodnikom u Evropi u nabavci vakcina “gledanjem i na istok i na zapad”.

Agencija u tekstu “Kina pomaže evropskom savezniku da napreduje u vezi sa vakcinama”, uz ocenu da je Srbija iskoristila svoj odnos sa istokom kako bi napredovala sa vakcinama, piše da Srbija može da izgleda kao neverovatna priča jer se EU “zaglibila u fijasku zbog vakcinacija”, kao i da se istorija balansiranja geopolitičkih interesa Srbije isplati. U kritičnom trenutku EU je obećala zemljama Zapadnog Balkana 70 miliona evra za nabavku vakcina, piše Blumberg, međutim isporuke se odlažu, a umesto da čeka na pomoć EU Srbija je obezbedila vakcine direktno iz Kine, Rusije i SAD.

– Srbija je važan most za Kinu za sticanje uporišta u Evropi, ali i tradicionalni saveznik Rusiji i teži pridruživanju EU. Ti odnosi omogućavaju joj da diverzifikuje izvore vakcina i vakciniše veći deo svog stanovništva, više od bilo koje druge nacije u Evropi, piše Blumberg.

Agencija dalje navodi da je Srbija većinu vakcina – 1,1 miliona doza dobila od kineske državne kompanije Sinofarm, kao i da je Vučić rekao da je njegovo odbijanje da se pridruži horu lidera koji su kritikovali Kinu na bezbednosnoj konferenciji u Nemačkoj, pomoglo da uspostavi dobre odnose sa ministrom spoljnih poslova Vang Jiom.

– Ja jedini ni za šta nisam optužio Kinu, tako da smo imali bratski sastanak i od tada je počela podrške Kine nama u vezi sa koronavirusom i svim ostalim, rekao je Vučić nedavno u televizijskom obraćanju.

Pročitajte još:

Brzo uvođenje vakcinacije u borbi protiv koronavirusa u odnosu na EU povlači za sobom napetost na celom kontinentu, ali i geopolitičke posledice u njegovom najnestalnijem regionu, piše Blumberg i dodaje da pristup Srbije već ima svoje sledbenike u EU poput Mađarske koja je odobrila vakcine iz Rusije i Kine.

Srbija druga u Evropi po broju vakcinisanih, sedma na svetu

U svetu su do sada date 101.438.404 doze vakcina u 69 zemalja, najviše u Izraelu, dok je Srbija i dalje na sedmom mestu po broju vakcinisanih, objavio je britanski Fajnenšl tajms.

U Evropi, Srbija je na drugom mestu, odmah iza Velike Britanije koja je proces vakcinacije započela još početkom decembra.

Podaci koje je koristio Fajnenšl tajms usklađeni su sa statističkim podacima Oksfordskog univerziteta, navodi se i dodaje da je u svetu trenutno u upotrebi sedam vakcina protiv korona virusa različitih proizvođača.

pročitajte još

Vakcinaciju u svetu najbrže sprovodi Izrael, u kome je najmanje četvrtina populacije primila najmanje jednu dozu vakcine.

Prema statistici FT, u Izraelu je na 100 stanovnika vakcinisano 55,1, a slede Ujedinjeni Arapski Emirati sa vakcinisanih 35,2 na 100 stanovnika, Velika Britanija sa 14,7 stanovnika na 100.

Srbija se nalazi na sedmom mestu sa 6,3 vakcinisanih na 100 stanovnika i druga je u Evropi, a iza nje se nalaze Malta (5,5 vakcinisanih na 100 stanovnika), Danska (4,6), Island (4,3), dok je Nemačka na 20. mestu sa 3,1 vakcinisanih na 100 stanovnika.

Od zemalja iz regiona na listi od 20 zemalja u svetu našle su se jedino Rumunija na 12. i Slovenija 13. mestu sa po 3,7 vakcinisanih na 100 stanovnika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike