Predsednik Vučić se sastao sa patrijarhom Porfirijem: Razgovarali smo kako da čuvamo mir

24.02.2021

13:47 >> 14:56

0

Predsednik Vučić sastao se sa novoizabranim patrijarhom SPC u zgradi predsedništva

Predsednik Vučić se sastao sa patrijarhom Porfirijem: Razgovarali smo kako da čuvamo mir
Copyright TANJUG/ RADE PRELIC

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. Nakon razgovora javnosti se obraćaju predsednik i patrijarh.

-Imao sam izuzetnu čast da ugostim njegovu svetost i razgovaram o svim važnim pitanjima, ali i da ga obavestim o svim ključnim pitanjima od značaja za državu Srbiju, a nema sumnje da su ta pitanja od značaja i za crkvu. Upoznao sam patrijarha s situacijom na Kosovu i Metohiju, ali i sa političkim pregovorima koji nam predstoje… Razgovarali smo kako da čuvamo mir, kako da pomognemo stradalnom narodu na KiM, rekao je na početku obraćanja predsednik Srbije.

Predsednik Srbije i patrijarh Porfirije razgovarali su i o položaju srpskog naroda i crkve i u regionu, kako obnoviti naše hramove, svetinje…

-Veoma je važan odnos države i crkve, odvojeni smo, ali kada država i crkva streme istom cilju i kada postave zajedničke ciljeve i kada rade zajedno i bore se, onda Srbija bude prva u Evropi. Kada to nije slučaj, onda je Srbija rastrzana, podeljena, slaba i laka meta, ne samo za svakog orla, nego i za svakog gavrana. Radostan sam što sam danas mogao mnogo toga da naučim od njegove svetosti i sa njim kada razgovarate imate višak stida što ne možete da dostignete njegovo znanje i obrazovanje, a mi ćemo uraditi i kompletan park ispred hrama Svetog Save, pomoći da se okonča izgradnja najlepšeg hrama na svetu, poručio je Vučić.

Patrijarh srpski gospodin Porfirije rekao je da se danas zahvalio predsedniku na prisustvu na njegovom ustoličenju i na rečima koje mu je uputio posle tokom susreta u patrijaršiji.

-Čuo sam danas u najkraćim crtama elementarne osnove geopolitike. Ja sam pre svega naglasio gospodinu predsedniku da ja nisam političar, ne zato što nemam afiniteta nego zato što mislim da je crkva saborni organizam koji ponekad ima cilj da sabira, da gradi mostove, da otupljuje oštricu, da prevazilazi polarizaciju, a pre svega da propoveda smisao svakog pojedinca, a onda i čitavih naroda nezavisno od okolnosti. Često okolnosti mi ne biramo, često ih i ne kreiramo, nego su one izraz promisla Božijeg i nekada nemamo pravo da se žalimo bilo kome, nego da zasučemo rukave i sve teškoće doživimo kao zadatak koji treba da rešimo. Upravo sve ono što je gospodin predsednik izložio potvrdilo je i ovaj moj stav, moju veru. Rekao sam i ovom prilikom da ćemo mi činiti sve što je do nas kao pastira da našem narodu bude što je moguće bolje, a da to ne bude na štetu drugih naroda, te da razgovorom upoznamo vrednosti jedni od drugih i stvoriti preduslov za prevazilaženje iskušenja, poručio je patrijarh srpski gospodin Porfirije.

-Ostaje da svi zajedno, svako sa svoje pozicije,  monasi i vernici i državni službenici da radimo sve, ne na štetu, već na korist svih, jasno je poručio patrijarh.

Upitan za napad na sina Nenada Rašića, predsednik Srbije rekao je da se danas ispostavilo ono što je sinoć rekao, te da se danas vidi da je u tome učestvovao vrh države od Aljbina Kurtija naniže.

-To je bila laž o organizovanom linču jednog mladića, a mi ćemo samo još više da se borimo za našu zemlju, rekao je Vučić.

Kada je reč o Jasenovcu i filmu koji se pojavio “Dara iz Jasenovca”, ne ulazeći u artističke argumente i kriterijume, patrijarh Porfirije je ocenio da je važno da je srpska filmografija prvi put proogvorila o nečemu što je bilo prekriveno maglom zaborava ili se i tendenciozno skrivalo.

-Veoma je važno da nekako izađe iz zaborava, da ne bude povodom za zlopamćenje, već da svako zaviri u svoje srce i koliko god je moguće svako zavapi a Gospodu da nikad ni na jednom mestu se nešto slično ne dogodi. Za nas je Jasenovac prostor u kojem kao crkva pokušavamo skromno i dostojanstveno da organizujemo mesto molitve. Tamo postoji manastir, odakle monahinje upućuju neprestano molitve za sve ljude. Mislim da je važno, bez ikakve umetničke ocene filma, koji je izazvao mnoštvo napada, ipak važno je da srpska kinematoggrafija filmskim šapatom govori o toj temi, rekao je patrijarh Porfirije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike